»Losing our heads«

23. Sep 2015

Af Finn Storgaard
finn@skuespillerensvaerksted.dk

Dette er en stor – nøje kurateret soloudstilling med Cathrine Raben Davidsen på Munkeruphus.
For at begynde med slutningen gik jeg opløftet derfra, efter en for mig sjælden katarsisoplevelse.
Temaet er opløftende tungt – det at se døden i øjnene er langt mindre stressende end bevidst at undgå det. Federico Garcia Lorca skriver i et digt: ”Den som er bange for døden skal bære den på sine skuldre.”

”Losing our heads” er titlen på denne væsentlige udstilling – og refererer ifølge omtalen blandt andet til en myte om en pige, der mister hovedet efter at det bånd hun altid bærer om sin hals, bliver løsnet. Samtidig også til de sagnomspundne Bals des Victimes – fester afholdt i årene efter den franske revolution, hvor man med røde bånd om halsen festede til ære for guillotinens ofre.

Der er ingen tvivl, Cathrine Raben Davidsen skiller sig ud, er sig selv helt ud i krogene, og der er en varme – en lethed – en yndefuld fortættet leg med de mange streger, der ligesom begynder i ren improviseret tilfældighed og derefter bliver til et ansigt, en hånd, en fod. Detaljerne er sindssygt godt iagttaget. De store værker på papir begynder alle tyndt i udkanten af papiret – og bliver så mere og mere udarbejdede og detaljerede ind mod centrum af kompositionen. Det er lige, som om stregen aldrig standser – som tiden – vi blegner i landskabet, og naturen går videre uden os. Snapshots af en forsvindingsproces.

I et mørkelagt rum residerer fem raku-brændte urner, som har hver sin personlighed, hvor læber, næse, øjne, kinder forsøger at komme ud gennem glasuren – sådan en ville jeg da gerne hældes ned i, når den tid kommer. Smukt og morsomt; så kommer jeg i hvert fald til at le sidst.
Serien ”The Red Ribbon” viser, hvordan hun mestrer at styre tilfældighedernes kreativitet, tegninger af skikkelser – skæbner – ansigter inden i ansigter inden i … farverne er psyken. Vi har mange liv i os, og kan kun dø, hvis vi har levet. Konklusionen er at døden er en livsytring.

Picasso er citeret for at have sagt: Livets mening er at finde den gave, du har fået, og livets formål er at give den væk.” Man må sige at Cathrine Raben Davidsen har fundet den gave, hun har fået, og hun er til vores berigelse i fuld gang med at give den væk.

Gå på oplevelse i Munkeruphus med Cathrine Raben Davidsen.

Munkeruphus
Munkerup Strandvej 78, Dronningmølle
Frem til 1. november
Artikel fra: Nr. 08 / 2015 – Sept. / Okt.