Af Preben Winther
preben@winther.mail.dk
SAK åbnede den 12. januar en fin retrospektiv udstilling med værker af Ib Spang Olsen. Ingen kunne vide, at ’Privatens’ intime første sals rum i løbet af blot tre dage også skulle komme til at tjene som midlertidige mindestuer. Den 15. januar om eftermiddagen døde mesteren, efter kort tids sygdom, 90 år gammel.
Hverdagens slid og upåagtede glæder
Ib Spang Olsen var den yngste i den kreds af kunstnere, der i sin tid skabte en art tegningernes guldalder omkring Politikens hæderkronede Magasinet, der også talte navne som Sikker Hansen, Arne Ungermann, Henning Gantriis og Ib Andersen. Ib Spang Olsen er nok den af dem, der i ordets egentligste forstand blev folkeeje, det være sig blandt børn, voksne læsere og fagfæller. Kan være, at ikke alle kender hans navn. Hans tegninger kender de.
Ib Spang Olsen voksede op på Østerbro, og hans pen og blyant fattede tidligt sympati for de almindelige arbejdende mennesker, for hverdagen og dens slid, men også for dens upåagtede glæder og eventyrlighed. Dertil kom hans fortællelyst, hans frodige fantasi og hans gudbenådede flair for at omsætte sine sansninger og visioner til papiret. I årenes løb blev det til et utal af børnebøger, både dem han selv skrev og dem han illustrerede, plakater, erotiske tegninger og egentlige selvstændige grafiske værker og tegninger.
Fra Lille Vergil til Den duftende have
På SAK finder vi alle genrerne repræsenteret, og både nostalgien, humoren, overraskelsen og fordybelsen bliver tilgodeset. Mange af de ældre plakater nikker man genkendende til. ”Spar på energien” – både det klare budskab og det myldrende folkeliv på gaden. Litografier med postkasserøde brandsprøjter og Ole Lund Kirkegaards Dragen, der senere blev til Lille Vergil. En sort/hvid litografi til Frank Jægers Hjemkomst. Trolde, Fruen på Korfú, H.C. Andersenske papirklip. Ukendte og besnærende enkelttryk, pragtfulde skitser.
I montrerne enkelttryk fra Den duftende have. Erotiske så det emmer, men aldrig pinlige, endsige pornografiske. De besynger glæden ved det fysiske samvær, sammensmeltningen, det eventyrlige der kan opstå mellem mennesker, det kødelige Paradis.
I et beskedent hjørne står en ægte pilefletkurv med et udvalg af Ib Spang Olsens børne- og billedbøger. Halfdans ABC og Børnerim. Gamle fru Glad og hendes hund. Regnen og Blæsten. H.C. Ander-sens eventyr. Mosekonens bryg og mange andre. Både hjernen og hjertet løber fuldt, for det er livet og det er dansk barndom og meget meget varmt og trygt og godt.
Udstillingen er blevet til i samarbejde med filmproducenten Steen Herdel, der har været kurator på den.
Vestergade 27, Svendborg
Frem til den 25. marts