Fugleliv i dagbogsnotater

Af Lise Barsøe - 20. Sep 2019

Maler fugle, mens andre stopper fugle ud, skriver Johannes Larsen i sin dagbog fra 17. juli 1925, hvor han brugte sommeren på at deltage i en fugleekspedition til Vestgrønland. Det var ornitolog Eiler Lehn Schiøler, der havde taget initiativ til rejsen, idet Johannes Larsen skulle arbejde på illustrationerne til ornitologens storværk Danmarks Fugle.

På rejsen fyldte kunstnere ti dagbøger med tekst, tegninger og akvareller, som i denne netop udkomne bog er gengivet for første gang.

Bogen er skrevet af museumsinspektør ved Johannes Larsen Museet Malene Linell Ipsen, kunsthistoriker Theis Vallø Madsen og tegner Jens Gregersen.

Den er tredje bind i Ny Carlsbergfondets skriftserie Kilder til Dansk Kunsthistorie.

En gennembladring af bogens 351 sider giver mange fine, små glimt af de Larsenske herlige fuglebilleder, hvor akvareller og tuschtegninger springer klarest i øjnene, mens blyantsskitserne fortoner sig og giver plads til små nærlæsninger af forskellige dagsforløb. Her er naturbeskrivelser af fauna og flora med fokus på fuglelivet, men samværet med ekspeditionens øvrige deltagere og ikke mindst den kulinariske del af fællesskabet er også en sjov vinkel i de daglige notater. Eksempelvis fremgår det, at frokostspecialiteterne kunne være sælhundelever eller røræg af friske terneæg.

Johannes Larsen var en fin iagttager både når det handler om den kunstfaglige sammenhæng, men også med den vinkel, der her giver et indblik i livet i en arktisk ekspedition, hvor hans skriftsprog er ret beskrivende.

Kunstneren var ellers et fåmælt og ret privat menneske, der ikke brød sig om megen publicity. Det fremgår da også, at både myg og tilskuere var generende, ligesom han åbenbart også var knotten over manglen på viskelædere.

Bogen henvender sig primært til ornitologer, forskere, Johannes Larsen- og Grønlandselskere. Det er ikke et værk, der bare kan skimmes, bladres igennem eller læses som et almindeligt kunsthistorisk værk, dertil er det for facetteret. Til gengæld er værket fyldt med fine detaljer og mange oplysninger, smukke illustrationer og beskrivende fotografier.

Bogen er udgivet af:
Strandberg Publishing
i samarbejde med Ny Carlsbergfondet
Pris: 299.95