Den Tavse Station

21. Mar 2012

Den Tavse Station – Mie Olise
"En ung mand flygter fra sin fødeø Mors, hopper på et skib og kommer til kysterne ved Newfoundland. Han forlader skibet og holdes skjult af to fiskere i en kvist. Mange år senere bygger en anden ung mand et stort træskib, som han navngiver efter den mand, som flygtede fra øen. Den flygtendes navn er Espen Arnakke og skibets navn ligeså."

Af Louise Staugaard Mortensen
louise.staugaard@gmail.com

(Mie Olise om Espen Arnakke i Aksel Sandemoses selvbiografiske værk En flygtning krydser sit spor)

Når spor krydser hinanden
Den Tavse Station’, hvis titel er taget fra Aksel Sandemoses sidste bog, som aldrig udkom, er en stor installation, der med blandede visuelle materialer og lyd væver to rejser sammen i krydsende spor. Kunst-nerens spor relaterer sig på forskellig vis til figuren Espen Arnakke, som dels er hovedpersonen i Aksel Sandemoses berømte selvbiografiske værk "En flygtning krydser sit spor", dels er navnet på et skib, som kunstnerens far byggede i 1977, men siden solgte og tabte sporet af. Mie Olises projekt forbinder et personligt erindringsspor med litterære referencer.

Installationen består af en kæmpe fuld skala togstation kombineret med lydinstallationer og en række mindre installationer som skaber en kobling mellem fiktion og virkelighed. Virkeligheden vist især ved sporet af kunstnerens egen historie med skibet Espen Arnakke, og fiktionen fortolket ikke kun via inspirationen fra Aksel Sandemose, men også fra kunstnerens måde at koble virkeligheder sammen til en fiktiv en af slagsen.

Rejsen i Sandemoses spor førte Mie Olise dybere ind i historien og videre ind i hendes egen fortælling, hvor hun tog fat på en søgen efter det skib, hun sejlede på som barn. Det blev solgt på et tidspunkt og forsvandt derfor ud af hendes liv. I løbet af denne eftersøgning interviewede hun de ejere, skibet havde haft siden. Undervejs fandt hun frem til, at skibet var forsvundet ud af Danmark og nu befandt sig i Holland. Her fik hun kontakt med den nuværende ejer, hvilket resulterede i, at hun tog ned og sejlede på båden alene som en genforening med den skibskrønike, hendes stemme også er en del af.
Lydinstallationerne på udstillingen udgøres af Mie Olise interviews med skibets efterfølgende ejere.

Sæt dig på den tomme perron – se hvordan togstationen mere er indrettet med skibselementer og lyt til personernes stemmer og fortællinger. På Den Tavse Station er en stemning af forsvinding og fravær – skibet som forsvandt og toget som aldrig

Nikolaj Kunsthal
Nikolaj Plads 10 København K
Frem til den 13. maj
Artikel fra: Nr. 03 / 2012 – Marts / april