Den jomfruelige billedhore

11. Dec 2013

Af Erik Meistrup
meistrup.erik@gmail.com

Udstillingen TAL R – THE VIRGIN kombinerer over 30 af Tal R’s seneste store malerier med en næsten encyklopædisk samling af tegninger, grafik og monumentale collager, hvoraf nogle er skabt særligt til udstillingen på ARoS. Med en præsentation af flere end 500 værker tegner udstillingen et billede af en nysgerrig og legende kunstner, for hvem en afslutning altid er lig med en ny begyndelse, og hvor et besteget bjerg blot udgør foden af et nyt. Som en charmerende og ustoppelig billedhore, der alligevel møder hver ny udfordring som jomfru.

Sådan lægger ARoS op til mødet med TAL R, der har været en stærkt stigende stjerne på kunsthimlen allerede fra han gik på kunstakademiet. I dag opererer han internationalt og er for længst kommet op i den rigtigt dyre ende, men som han siger, man kan se hans billeder gratis, f.eks. på denne udstilling, og det helt centrale er, hvad billederne afsætter i beskuerens hjerne og hjerte, ikke hvor de fysiske billeder måtte befinde sig. TAL R siger selv om den måde, udstillingen er lavet på: ”Udstillingen lavet som en-hver by bør være med boulevarder, veje, alleer og små blindgyder. Den er bygget over 2 spor, det ene er museale rum med malerier, der hænger pænt side om side, og så er der de her sideveje, hvor man kan se, at alle de mange motiver bliver hakket op og afprøvet på en anden måde. Ordet ’Virgin’ handler om at have en fantasi om, hvad der findes om det næste hjørne.” Og han tilføjer, at han hele tiden starter forfra. Derfor laver han heller ikke skitser til værker. Hvis der er tegninger, der svarer til malerierne, kan de meget vel være lavet bagefter. Værkerne er hele tiden ny og hele tiden sig selv!

Det med udstillingsby er blevet meget bogstaveligt. Den store rum er blevet opdelt og drejet, så man føler, man går i en labyrint, hvor man ikke ved, hvad der følger efter. Store rum, et spejltårn, sidegader i stærke farver og med eksempler på billeder, der så at sige er gået i nul enten farve- eller materialemæssigt som i blindgyden ”Burned”.

Slut med collager
”Jeg har en masse interesser, frivillige og ufrivillige, jeg har altid slæbt med mig” siger TAL R under rundgangen. Jeg har brugt 3 år til at lave disse her collager og vævet alt dette materiale ind i hinanden. Alle de måder, vi definerer os på er brændt sammen her, det er som vi er gået gennem Skt. Peters Port. Alle værdier er kogt ned eller brudt sammen.” Collager – ”Garbage Man” – er opsat i et spejltårn, så de spejler sig flere gange, hvorved der opnås en slags uendelighedens billedverden, hvor den røde farve står stærkt. I det hele taget går nuancer af rødt igen så tit, at man må sige, rød er hans afgørende signalfarve. TAL R påpeger, at ” Jeg har besluttet, at med de her collager, er det slut med at lave collager. Jeg har siden 2003 prøvet at få styr på alle mine interesser. Nu har jeg samlet dem og sat dem op i en kaotisk form for at lægge dem bag mig.”

Levende skulpturer
Et af rummene indeholder brugen af tekstiler, hvor han bl.a. sammen med andre har lavet tøj/dragter, der skal opfattes som skulpturer, man tager på. Han siger herom: ”Der er ikke noget mere generøst end folk, der en tirsdag formiddag på Østerbrogade tager sådan en her frakke på og spankulerer ned af gaden.”

TAL leder altid efter nye former. Jager nye former. Som de motiver fundet på et loppemarked med et æble og et hjerte. De strider mod hinanden – rimer ikke på hinanden. Og så tilføjet et ormehul og trykke det. Som han siger, så kan de fleste af de her ting smides op på Freuds briks, så man får røde kinder af dem. Det gælder også hans hærværk med dyre Hermés silketørklæder, der er halverede og tilføjet billige print som den anden halvdel.

Kunst er privat
TAL R: ”Al kunst, der er suveræn, kommer ud af det private. (Derfor) skal kunst ud af det private rum.” Hvorefter han peger på et stort nøglehulsmaleri fra 2009, hvor man kan se en lille hvid klovn i forgrunden. Klovnen er glæde, men også noget, der er en lille smule foruroligende. Bagved rejser sig en stor elefant, Hvis elefanten skifter mening, så tramper den klovnen ihjel. Denne diabolske mulighed bliver vi underholdt med, påpeger TAL og tilføjer: ”Jeg tænker på elefanten som alle de materialer, alle de interesser, den her rygsæk, jeg slæber med mig og som hele tiden er klar til at vælte mig ned af pinden.”

Bananmanden
Det er centralt for TAL, at man kan tage en telefon og beskrive de biller/motiver, han maler. Det skal ikke være mere indviklet end det. Motiverne skal ikke være hemmelighedsfulde. Men derfor kan de godt være øjebliksbilleder, han har stødt på. Der er f.eks. maleriet ”Banana”, hvor en mand sidder på en bænk og stirrer på en sirligt pillet banan og ikke kan komme i gang med at spise den. Det er en oplevelse fra Berlin, hvor hans blik fangede denne mand, der sad med bar overkrop og træningsbukser men også med nogle dyre spidse sorte sko og syntes at være gået helt i stå. Bananspiseren er endt som en slags malerisk skulptur i det lange ubeslutsomme øjeblik, hvor han blev spottet.

Sådan er der små personlige historier bag alle de malerier, TAL har malet. De giver selvfølgelig en særlig stemning at høre dem, men i sig selv er hans malerier oplæg til selv at se og digte. På samme måde som han selv beskriver det: ”Der er ikke noget bedre end at gå gennem en by og tage noget med sig.”

Spændvidde
Der er en stor spændvidde i udstillingen med maleri, tegninger, collager, tekstiltryk og tøj. Det hele kommer til at udgøre en helhed, men med forskellige udtryk og betoning, netop som TAL ønskede med sin metafor over byen. Motiverne går igen og igen, men der er hele tiden nye vinkler, der belyses på, hvad enten det er hans Sorte-damsmalerier fra det indre København, eller det er hans tegninger og malerier fra/om Grønland, da han var med på den arktiske ekspedition for nogle år siden. Eller der er den lille serie ”Flovmand”, hvor TAL har arbejdet med ansigtet ud fra den ironiske distance, der hører hans generation til. Men flovhed er også et særligt kulturelt udtryk, vi bruger for at signalere, at vi ikke rigtigt kan være os selv bekendt.

TAL Rs Jomfrutur på ARoS er en fantastisk kunstnerisk tour de force, der fortjener et stort publikum. Men også fortjener at blive vurderet og diskuteret på kryds og tværs. TAL R er sammen med Kørner nok det makkerpar, der bedst har løftet arven i dansk kunst efter Per Kirke-by og Bjørn Nørgaard (med deres baggrund i 1960ernes opbrud) ind i den nye formelle tidsalder (men dens form for opbrud) som det 21. århundrede jo er.  


ARoS
Aros Allé 2, Aarhus C
Frem til 21. april 2014
Artikel fra: Nr. 11 / 2013 – Dec. / Jan.