Visionerne blomstrer på Munkeruphus

28. Aug 2017

Af Annemette Fogh
af@culturebites.dk

Nye initiativer og ideer er sat i spil i det smukke Munkeruphus i Dron-ningmølle, hvor multikunstneren Gunnar Ågaard Andersen (1919-1982) boede med sin familie fra 1958 til 1982.

Kunsthistoriker Line Kjær, ny leder af huset, får med sin store energi og entusiasme huset til at leve igen. Hendes mange spændende tiltag bliver godt hjulpet på vej af en gruppe af frivillige, som er med til at gøre Line Kjærs drømme til virkelighed.

Lige nu kan man opleve en ud-stilling af internationalt format på Munkeruphus. Det er den svenske kunstner Charlotte Gyllenhammers (1963) første soloudstilling i Dan-mark. Måske man kan huske kunstneren fra Venedig Biennalen (2013) eller CHART Art Fair (2014). Ud-stillingens titel er NATT OCH DAG, en titel som refererer til modsætninger og kontraster. NATT OCH DAGG er den første udstilling under temaet UDSYN.

Charlotte Gyllenhammer vender op og ned på verden og undersøger, hvad der sker, når hverdagen kommer ud af balance. Enten helt konkret ved at vise kvinder og børn som hænger med hovedet nedad eller mere abstrakt i værker, som har fokus på mennesker i usædvanlige eller umulige situationer. Hvad enten det er barnets eller den voksnes verden, der er vendt op og ned på, repræsenterer værkerne følelsestilstande, som flertallet af os kan genkende. I værkerne synes vi at møde vores egne spejlbilleder.

Værket HANG, 2006, er fra en serie af 8 fotos, hvoraf de 4 er udstillet. Det centrale i Charlotte Gyllenhammers værker er det omvendte perspektiv og det gentagne billede af en faldende kvinde. Et af de centrale værker på udstillingen viser en kvinde, som hænger frit svævende i luften med hovedet nedad. Kjolens mange lag og de lange hvide skørter falder ned omkring hendes ansigt på samme måde som en trætop vendt på hovedet omgiver sin stamme. Billedet som møder os er som et skrøbeligt blomsterhoved omgivet af hvide kronblade. Kvinden synes lukket inde i et rum, og hvis man forestiller sig, hvordan det ser ud nedefra, må tyngdeloven have stillet hendes underkrop til skue som et byttedyr hængt op på en krog.
Munkeruphus er 100 år gammelt. I 1958 overtog kunstnerparret Grete og Gunnar Aagaard Andersen Munkeruphus som bolig og arbejdssted. Det blev begyndelsen på flere årtiers kunstnerliv, hvor hus og have blev centrum for familiens egen kunstneriske produktion samt for samarbejde med de mange kolleger. I 2016 blev et rum i huset indrettet med værker, billeder og tekster fra Gunnar Aagaard Andersens mangeårige virke.

Stedet er en kombination af arkitektur, kunst, cafe med smuk beliggenhed ud til vandet. Den store have er indrettet som skulpturpark. ” Vi er til for at dele kunsten og huset med andre. Som noget nyt inviterer vi i løbet af sommeren til en række gæstebudsaftener med mad og musik. Desuden er det planen at gøre plads til et Artist in Recidence, hvor en udstillende kunstner kan bo og arbejde en periode,” fortæller Line Kjær. ” Vi vil gerne åbne huset op og genopfinde det. Det er vigtigt at placere sig med en ambitiøs profil. Vi har også planer om forskellige workshops og foredragsaftener.”

Sidst i september åbner en spændende udstilling med billedkunstneren Gerda Thune Andersen med titlen VÆRK OG VÆRKSTED 2. Gerda Thune Andersen er 85 år og har en imponerende række værker bag sig som billedhugger. I slutningen af 2017 er Gerda Thune Andersen nødt til at flytte atelier og i den forbindelse flyttes det til Munkeruphus i udstillingsperioden og genopbygges i Gunnar Aagaard Andersens atelier.
Charlotte Gyllenhammer holder en artist talk på Munkeruphus 31/8 kl. 17.30.


Munkeruphus
Munkerup Strandvej 78, Dronningmølle
Frem til 13. september
Artikel fra: Nr. 07 / 2017 – Aug. / Sept.