Verden i kontrast

19. Aug 2010

Udstillingen »Verden i kontrast og nuance« er malerier og skulpturer, der bevæger sig mellem inspiration og fordybelse

Af Lars Lisberg

Kunstneren Vivi Haacke er en afklaret og reflekterende maler og skulptør. Hendes værker er skildringer, beretninger og betragtninger over nutidsmennesker og et samfund i en brydningstid.
De er også smukke fortællinger om, at lykken faktisk godt kan holde til daglig brug.
Nænsomt og yderst talentfuldt beretter hun ærligt om mennesker i Verden og om det menneskelige landskab, hvor varme dialoger er basrende elementer.
Der er i Vivi Haackes værker en mytisk undertone, der peger ind i det universelle og det tidløse med alle kontrasterne. Vi er med andre ord lige midt i nutidsmenneskets vilkår.

Afsøgende og åbne værker
Vivi Haackes intense sansning som kunstner kommer igen og igen til udtryk i hendes malerier. Værkerne er magtfulde i enkeltheden, de er åbne og sensible billeder, jeg meget hurtigt kommer i dialog med.
Og de er sanselige samtidsfortællinger, som handler om den sande, evige og universelle dialog, når livet får lov til at blomstre om os.
Som ofte hos Vivi Haacke ånder malerierne af ligefrem inspiration og opfordrer til fordybelse. Under den undertiden voldsomme billedflade er der en ny verden med indre og blid ro og af drømme, som kan og skal drømmes.

Beretninger fra Verden
Der er en stærk dynamik i Vivi Haackes bronzeskulpturer, og de har en karismatisk udstråling, en mental styrke og en overraskende tæthed.
Skulpturerne tager ud-gangspunkt i kunstnerens og vores verden. Det er rigt nuancerede sanseværker, og som i tidligere skulpturer fortæller de om menneskets iboende kræfter til at gå enspænder, til at søge samvær og skabe nye fora for dialoger i dagligdagens situationer med de små og store opgaver.
Når skulpturerne går over i det meditative, kan de i deres organiske sluttede form give indtryk af menneskefigurer, hvilket Vivi Haacke ofte understreger gennem værkernes titler, og lige for an mig står "Den Tænksomme". Vi er ovre i urkraften og livslysten.
Et af Vivi Haackes absolutte hovedværker til nu er den 2,5 meter høje skulptur CYCLON, der er opstillet ved indgangspartiet til F.L.S Smidths hovedsæde Dania i Mariager. Det er en meget smuk og værdig skulptur! Vivi Haacke har udstillet i mange forskellige sammenhænge, og hun har løst store design- og udsmykningsopgaver for både virksomheder og private. Og igen i år er hun således udtaget som jubilæumskunstner hos TDC.
Udstillinden "Verden i kontrast og nuance" er nutid og tidløs kunst og med de udvalgte værker formår Vivi Haacke mesterligt at starte en dialog mellem vision og realisme.

Galleri Munken
Munkensvej 11, Løkken
Frem til den 26. september
Artikel fra: Nr. 07 / 2010 – Aug. / sept.