Gennem Tzeelas vinger
En installation af Ursula Nistrup fylder den store sal. Kun få genstande fylder rummet. To søjler med indisk ornamentik og tre svævende, florlette gespenster i nærmest formopløst silke. Er de, eller har de engang været levende organismer? Omfavnende hele udstillingen er et lydspor, som vindens tuden og genstande, der bevæges.
I tilstødende sale er der resonansskabende porcelæncsøjlersøjler, fotoserier og finurlige keramiske genstande.
Som en afsøgen af mening og æstetik i lyd, rum, tid og genstand, har Ursala Nistrup skabt en forunderlig verden af skønhed i forfaldet. Handler værket om æstetikken i vores egen selvdestruktion og hvad der er der tilovers efter os? Eller er det bare en biting.
Udstillingen beskrives som samlet set et sindbillede på, hvordan levende organismer forbinder sig sansende og indgår i tæt symbiose med omgivelserne.

Nistrup har i samarbejde med forfatteren Ida Marie Hede skabt fortællingen
”Gennem Tzeelas vinger”. Det er en lille poetisk fortælling om myrer og skrøbelige sommerfugle i den Libyske Ørken. Jeg sidder tilbage med en mærkelig tvivl. Var det fakta eller fiktion? Teksten nævnes i bidder i udstillingen, men jeg skal ind på museets hjemmeside for at finde hele teksten. Hvorfor egentlig det?
Ursula Nistrup
Ursula Nistrup (f. 1974) er konceptkunstner uddannet ved Glasgow School of Art og California Institute of the Arts. Hun har skabt værket i et spændende samarbejde, der udover Ida Marie Hede rummer flere kulturproducenter, heriblandt billedkunstneren Søren Thilo Funder, tonemester Peter Albrechtsen, musikerne Stine Grøn og Cecilie Trier.
Derudover Victoria Mingot (guldsmed), Jason Svendsen (glaspuster) og Elisabet Flejsborg (tekstildesigner).
From the Pink Sand vil være udfordrende for nogle, især hvis man ikke investerer tid i udstillingen. Man må gerne læse teksterne og sanse sammenhængene. Mange gæster vil nok gerne tages i hånden med stikord gennem udstillingen, for at få redskaber til et tilfredsstillende udbytte om sammenhængen i Pink Sands, men når det er sagt er værkerne interessante hver især på sin egen smukke og foruroligende måde.
Hvad der sker med vores verden i en klimatruet fremtid, er et relevant tema. Er vi mennesker nødvendige for klodens beståen, kan vi tilpasse os, måske er kloden bedre sikret uden os. Ursula Nistrup har skabt et univers i bevægelse, men fuldstændig mennesketomt. Pointerne er underspillede og netop derfor er værket så stærkt. Har menneskeheden mulighed for at udvikle eksistens og overlevelse.

Vinyludgivelse:
I forbindelse med From the Pink Sands i Holstebro og en parallel udstilling Cosmic Desert på Kunsthal Århus er der udgivet en vinylplade Cosmic Desert, som indeholder musikkompositioner, sang og lyde. Det undrer mig, at jeg ikke blev informeret om denne på Holstebro Kunstmuseum, og at den ikke nævnes i folderen, da den både er tænkt som et selvstændigt musikalsk udstillingskatalog, men også som en selvstændig musikkomposition. Hvorfor bindes udstillinger og vinyl ikke sammen, hvor blev de overhovedet adskilt?
From the Pink Sand indgår i et fint samspil med flere af husets øvrige samlinger. Posen er rystet, der er ny-ophængninger i samtlige rum. Og endnu en gang kan jeg kun rose museet for vellykket arbejde med samlingen (se tidl. anmeldelser). Udstillingsæstetikken er i top. Nye sider, sammenhænge og historier vil fortælles og medarbejderne har i den grad øje for dem. Stor ros til hele huset.
Holstebro Kunstmuseum
Museumsvej 2, Holstebro
Frem til 19. maj
