Else Alfelt - Ungkommunisten, 1933-34. Foto: Ralf T. Søndergaard.

Udstillingen Else Alfelt vender hjem til Herning

Af Brynhild Bøtker Eriksen - 25. Feb 2023

En udstilling, der fortæller historien om en banebrydende kvindelig kunstner, hvis lysende bjerge og indre landskaber har en særlig aktualitet i vores tid.

Vældige Bjærge Torden og drivende Skyer
– hvide violette mod sort
– over de blå Bjærge som dukker frem som Pletter i Skyhavet
– sort grønt, til den anden Side, et regnbuefarvet-Kobberfjell.
(uddrag af digt af Else Alfelt. 1956)

Udstillingen Else Alfelt

Efter en særdeles vellykket og anmelderrost rejse til Museum Arken er udstillingen ELSE ALFELT hjemme på Carl–Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i Herning. Det er en fornøjelse at vandre gennem museets smukke lokaler, hvor man i underetagen ser den retrospektive udstilling svøbt i stilige draperinger, som bevirker, at vigtige værker kommer fornemt til deres ret.

Udstillingen har en dybde og et omfang, som man ikke lige slipper. Den viser så mange af Else Alfelts facetter, at det kan være vanskeligt at løsrive sig og ikke ønske en uddybning af det, man ser.

Else Alfelt – Mørkeblå bjergrytme med fuldmåne, 1970. Foto: Ralf T. Søndergaard.

Fuldmånen på nattehimlen

Et landskab udfolder sig under en lysende fuldmåne, der hænger tungt på en dybblå nattehimmel. Tomrum og ro spreder sig. I sine værker bruger Alfelt månen som et billede på verdens helhed. Hun har et særligt blik for de former i landskabet, der går på tværs af grænser og som forbinder og samler os. Hvor end vi befinder os, ser vi alle på den samme måne.

Rejserne sætter spor

Else Alfelt elskede at rejse, og da hun får afslag på sin ansøgning til Kunstakademiet, søger hun ind på Den Internationale Højskole i Helsingør med henblik på at lære sprog, så hun kan realisere sine drømme om at rejse ud i verden og opleve andre kulturer. Hendes mange rejser sætter sig umiskendeligt spor på hendes mange oliemalerier, akvareller og mosaikker. Hun elsker naturen og det simple liv, og i hendes værker knejser fjelde og regnbuebroer og måner svæver frit omkring. Et landskab udfolder sig under en lysende fuldmåne, der hænger tungt på en dybblå nattehimmel. Tomrum og ro spreder sig. Naturens farver – smukke farver.

Else Alfelt – Universets blomst nr. 10, 1966. Foto: Ralf T. Søndergaard.

Naturen og universet

Else Alfelt var optaget af naturens og universets måde at skabe på, og med sin særlige legende maleteknik og metode til at skabe mosaikker, bliver værkerne til for øjnene af os, og vi kan følge usynlige spirallinjer og komplekse trekantsystemer, og hun fører os ind i det inderste af et atom og ud i verdensrummet.

Else Alfelt har ikke malet mange naturalistiske værker, men ét værk har heldigvis fundet vej ind i udstillingen. Værket Ungkommunisten, 1933–34; portræt af den unge Carl-Henning Pedersen, som blev hendes ægtemand.

Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum
Birk Centerpark 1, Herning
Frem til 3. september

Artikel fra: Nr. 02 / 2023 – Februar / Marts