Ud af mørket

11. Sep 2017

Af Inge Schjødt
inge@komkunst.dk

Vi kender Anette Harboe Flensburg som en lysets mester. På udstillingen The Black Nothing and Its Impossible Shades udforsker Harboe Flensburg billedrum med grundfarver og grundformer, som henligger i skygge.

Ved gensynet med et kontrastfyldt maleri fra egen hånd og læsningen af en fortælling af Samuel Beckett, Company, fik billedkunstner Anette Harboe Flensburg inspirationen til at udforske et mørkere maleri, og det er blevet til den aktuelle serie værker, som præsenteres på soloudstillingen hos Galerie Møller Witt i Aarhus.

– På én gang er jeg lige så optaget af og tiltrukket af lyset som de fleste andre, men som billedkunstner lige så meget i negativ forstand, fordi det netop er i skyggen, at tingene bliver til, at rummet tegnes op, siger kunstneren.

Enhver, som har arbejdet med en tegning – hvad enten det var et portræt eller et stykke arkitektur ved, at hun har ret i denne betragtning. Ved, at skyggerne er med til at sætte formerne på plads og stramme op. Hos Harboe Flensburg møbleres lærredernes rum med skarpe ovenlys, geometriske sætstykker og transparente, farvegraduerede flader. Stemningen er renfærdig og sakral, hvor rektanglerne hersker, og er mere imødekommende, beroligende, hvor store blå cirkler indtager baggrund eller forgrund. Med nedtoningen af grundfarverne til det dunkleste iscenesættes samtidig lysets indtrængen.

Anette Harboe Flensburg, f. 1961, er uddannet fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding, har studeret filosofi på Københavns Universitet, har talrige udstillinger bag sig i ind- og udland, herhjemme bl.a. på Brandts, Trapholt Kunstmuseum, Kunstbygningen Vrå, Clausens Kunsthandel, mm.

Medlem af Grønningen, Statens Kunstfonds Det billedkunstneriske indkøbs- og legatudvalg (2005-2008), har modtaget Carnegie Art Award 2. pris 2003. Hun har udsmykket bl.a. Uggeløse Kirke, Københavns Byret og i samarbejde med Galerie Møller Witt Patienthotellet ved Rigshospitalet i København. Deltager for tiden også på Reformationsudstillingen Teser, som frem til 7. januar kan ses på Fuglsang Kunstmuseum.


The Black Nothing and Its Impossible Shades
Galerie Møller Witt
Christiansgade 18, Aarhus C
Frem til 27. september