Together we get somewhere

22. Jun 2017

Af Grethe Hagensen
grethe.hagensen@youmail.dk

Den svenske skagensmaler Oscar Björck (1860 – 1929) kom første gang til Skagen i 1882 og siden fulgte flere besøg i 1880`erne. Opholdet fik afgørende betydning for ham, og hans bedste værker stammer fra denne periode, hvor han blev rigtig gode venner med P.S. Krøyer (1851 – 1909 ). I sommeren 1884 indrettede de to malere det gamle korntørringsmagasin bag Skagens Museum til atelier. Og det var her Björck malede sit store værk ”Båden sættes i søen. Skagen”. Og i øvrigt også her Krøyer påbegyndte sit berømte maleri ”Hip, hip, hurra”! I dag er bygningen fredet og danner rammen om den digitale formidling af det kendte værk.

Et stærkt møde
Mere end 130 år senere fik en anden kunstner, Jacob Rantzau ( f. 1973) lov til at arbejde i selvsamme atelier, og det kom der et stort dobbeltværk med titlen ”Together we get somewhere” ud af, hvor Rantzau forholder sig til ”Båden sættes i søen. Skagen” fra 1884, som han er meget inspireret af.

Nu vises Björcks maleri sammen med Rantzaus to værker for første gang, og desuden udstilles ca. 60 skitser og forarbejder i blandede materialer til Rantzaus værker, så man som publikum får mulighed for at følge processen.

Oscar Björck var friluftsmaler og malede også interiørbilleder, men Jacob Rantzau maler stort set aldrig i det fri, undtagen når han skal male horisonter. Så foregår det udendørs. Han bruger ofte sig selv, sin familie og venner som modeller. Inspirationen fra Björck, som i sit billede ”Båden sættes i søen. Skagen” lader fire fiskere i næsten naturlig størrelse hjælpe hinanden med at få båden i havet, har Rantzau forvandlet til et håbløst sisyfosarbejde, hvor to personer ror og ror, men båden rokker sig ikke ud af stedet. Ligesom de to personer i det andet billede aldrig kan få skovlet vandet, som omgiver dem, væk. Begge kunstneres værker er meget fysiske og teknisk flot udført.
Jacob Rantzau, der bor og arbejder i Kattrup mellem Horsens og Skanderborg, er også inspireret af hollandske Rembrandt, engelske Lucian Freud og norske Odd Nerdrum.

Ved bordet
Skagens Museum viser også en anden meget seværdig udstilling ”Ved bordet”, som blev anmeldt i Kunstavisen i februar 2017, da den blev vist på Fuglsang Kunstmuseum.


Skagens Museum
Brøndumsvej 4, Skagen
Frem til den 29. december
Artikel fra: Nr. 06 / 2017 – Juni / Aug.