Tine Hind på galleri Arte

30. Mar 2017

Pier Maria Andersen 
maria1231@outlook.dk

Farvestærke akvarellerne

Som noget nyt viser Tine Hind nogle smukke, farvestærke akvareller. Hun har været på tre kurser hos Anders Wallin i Sverige, første gang i 2013. Det har givet hende lyst til at arbejde mere med farven. De akvareller, hun udstiller på galleri Arte, minder om den suprematisme, Kasimir Malevitj opfandt i 1913. Det er en retning indenfor avantgardekunsten, hvor geometriske elementer i få rene farver som cirkler, linjer, polygoner udgør kunstværket. Tine Hind startede med at lave firkanter med farver, senere kombinerede hun dem med hendes egne mere ekspressive billeder, som en slags ekspressiv konstruktivisme. Samtidig har hun som noget nyt brugt fotografiet som udgangspunkt og inspiration for akvarellerne. Hun fandt en russisk fotobog, hvor der var gruopvækkende billeder fra krigen i Cypern, 2. verdenskrig mm. Hun blev særligt optaget af et foto med bygningsarbejdere, som hænger ude over havet på wirer og stolper, højt oppe, langt ude, og det syntes hun var så spændende og så smukt, at hun lavede flere forskellige udsnit af det.

Akvarel og træsnit
Tine Hind arbejder med farvesammenstillinger og kombinationer i sine akvareller, men hun undersøger fx også hvordan kombinationen af akvarel og træsnit virker. Som en sådan blandform er billedet ”Ørkenen”, et billede der minder Tine Hind om en film fra Chile, hvor der var forfølgelser af mennesker, som blev dræbt og enten smidt i ørkenen eller i havet. Andre fotos der inspirerer hende kan være jøder på vej ud af ghettoen i Warszawa eller nogen, der bliver fanget på Sicilien. Det kan også være noget, der sker i dag, noget hun ser ser i avisen, fx om flygtninge. Hun går så ind og arbejder med motiver, så det får en abstrakt karakter, men hvor man stadig aner noget genkendeligt.

Skabelsesøjeblikket
Tine Hind er en dybt personlig kunstner, der skaber kunst af høj kvalitet med et eksistentielt indhold, og hvor stregen kan ses som selve livsnerven. Hun er til stede og nærværende i skabelsesøjeblikket, og når hun udfører sine værker, er det så fysisk en proces, at det sætter skred i andre sanser en se-sansen. Hver gang Tine Hind står overfor et nyt billede, forsøger hun at fange en atmosfære, en erindring og en fornemmelse, og hun ved, at det kun er i dette øjeblik, i dette nu, at det findes. Hun udtrykker sig gennem materiale og bevægelse, lys og form. Hun siger, ”Jeg lytter og ved, at det kun er i dette øjeblik, at det findes. Det vigtige. Det jeg ønsker at fange. Ja, motivet er så at sige mit bytte.”
Så selv om Tine Hind nu også bruger fotoet som inspiration for sine værker, så er den måde hun går til sine værker på, stadig den samme.

Tine Hind er en af de anerkendte kunstnere, der lever og ånder for kunsten. Hun har tegnet og malet siden barnsben, har gået på Århus Kunstakademi samt på Kunstakademiet i Holland og på Statsakademiet i Poznan i Polen. Hun er kendt for sine skildringer af mennesker i tætte relationer og med almengyldige temaer som kærligheden, glæden, erotikken, hadet, forfaldet, ensomheden og døden, og motiverne er udtrykt med indlevelse og ekspressivitet.


Galleri Arte
Krinkelkrogen 20. Lildstrand
7741 Frøstrup
Fra 1. april til 23. april
www.galleriarte.dk