Foto: Brynhild Eriksen

Til bords med Broderisterne fra Fur

Af Brynhild Bøtker Eriksen - 9. Dec 2024

En god idé opstår på Fur

Et stort broderiprojekt har set dagens lys, efter at det blev skudt i gang af fire kunstinteresserede nabokvinder på Søndergårdevej på Fur: Aase Lykke Jensen, Birgit Ladefoged, Kirsten Blegager og Lisbet Hauge. Idéen til projektet opstod på et besøg i fællesudstillingen ”Tid” på Museum Trapholt, og deltagerne blev inviteret til det første møde i konfirmandstuen i Præstegården på Fur i august. Der viste sig at være en overvældende interesse for at deltage i broderiprojektet, som kom til at strække sig over tre måneder, for at ende med en udstilling i kirken til ”Jul på Fur” 1. søndag i advent.

En overvældende interesse

Ikke kun kvinder fra Fur, men også interesserede fra såvel Thisted som fra Bording og flere andre steder i Jylland meldte sig på banen som interesserede i projektet. Også i alder var der stor spredning i gruppen. Lige fra den yngste i midten af trediverne til den ældste i firserne. Ikke alle havde broderet tidligere, men projektet vakte interessen, så der blev broderet dag og nat. På det første møde skulle deltagerne medbringe gamle, hvide pudevår med mellemværk af f.eks. hardangerbroderi eller andet hvidt broderi, og opgaven blev introduceret af initiativtagerne, og pudevårene blev sprættet op og foldet ud.

Foto: Brynhild Eriksen

Få fælles regler

Der var ganske få fælles regler: På hvert af de opsprættede, udfoldede pudevår skulle broderes to tallerkner, to knive og to gafler. Og tallerknerne skulle stå på et ganske bestemt sted. Derudover måtte man brodere hvad som helst, der kunne høre til på et middagsbord. Perspektivet var ophævet, så f.eks. glas måtte ligge ned; alle mulige farver og sting var tilladt.

Fernisering 1. søndag i advent

Alle stykker blev samlet og lagt ud, så de blev til en lang festlig dug.

Dugen havde fernisering den 1. søndag i advent i præstegården på Fur, og nu ligger den i december og jul og nytår over på Skive Bibliotek, hvor de fylder to lange borde.

Foto: Brynhild Eriksen

Et særdeles spændende middagsbord

Når pudevårene ligger i forlængelse af hinanden danner broderierne en lang, lang dug med tallerkner og bestik, som sidder der 28 gange to mennesker overfor hinanden ved to lange middagsborde. Broderiopdækningerne er spændende og meget forskellige. Nogle har broderet opdækningerne meget minimalistisk med udelukkende tallerkner, bestik og et enkelt glas, en har f.eks. inviteret Svend Åge Madsen på ostetallerken, mens andre har fyldt tallerknerne med hummere eller muslinger og placeret den flerarmede lysestage og islaglagkagen på bordet, ja, endog selskabstasken på en krog under bordet. En har inviteret sin netop afdøde mand på æg og rejer med citronskiver og lækkert brød og pyntet dugen med blomster og røde hjerter. En har fortalt historien om, hvordan hun som barn har fået serveret rødspætte med kartofler og ærter, men meget hellere ville have haft en rød pølse.

Selvom ikke alle er øvede broderister eller uddannede brodøser, er der ikke sparet på variationen i anvendelsen af broderisting.

Forsting, bagsting, stikkesting, korssting, kædesting, kontursting, Y-sting og knaphulssting er nogle af de sting, som flest har anvendt i deres broderier, og har man ikke haft styr på broderistingene selv, har det været en fordel, at man i gruppen har kunnet hjælpe hinanden.

Foto: Brynhild Eriksen

En fin kulturhistorisk udstilling og et spændende oplæg til en god samtale

Projektet er blevet til en ualmindelig fin kulturhistorisk fortælling om broderi for måske mere end 100 år siden til broderi i dag og om madkultur i historisk perspektiv.

Udstillingen er et dejligt udgangspunkt for en samtale om traditioner, madvaner og bordskik og selvfølgelig også om broderi før og nu. Et oplagt mål for skolebesøg og besøg i juledagene af bedsteforældre, forældre og børn sammen.

Skive Bibliotek
Østergade 25, 7800 Skive
Frem til 2. januar 2025