HuskMitNavn. The Dring, 2017. Acrylic on canvas. 120 x 100 cm.

Til alle os, hverdagens helte……….. Fra HuskMitNavn

Af Poul Brasch - 6. Nov 2017

Der var engang på Roskilde Festival i år 2005, at en maler gik og malede friser på Ballroom teltet. Undertegnede gik udenfor og samlede 12 stk., 6 meter høje sprællemænd på pladsen mellem Ballroom og Orange Scene. Genkendte de streger, det var HuskMitNavn der malede og jeg blev virkelig opsat på, at nu skulle han afsløres. Gik som katten om den varme grød, så kunstneren arbejde, hilste på… men han forblev HuskMitNavn. Fik aldrig et navn. Godt det samme. Mystik er nu engang mest spændende.

Husker Street – Art – Graffiti maleren i 90érne, med den let genkendelige streg på brunligt papir, der blev klæbet op, her og der rundt om i byen, før han blev til HuskMitNavn i 2001. Pseudonymet er genialt. Årene har arbejdet for det pseudonym, nu et kærkomment kunstnerisk Brand. Pseudonym signaturen kombineret med den letgenkendelige tegnede kontur, der spidder os alle, høj som lav med et skarpsindigt, men empatisk og kærligt menneskesyn. Det tegnes og males med et satirisk blik i øjet, ofte krydret med filosofiske, fordomsfri og politiske budskaber der giver det hele kant.

Det er skam en alvorlig sag, at smile af det hele. Og vi smiler ved HuskMitNavns billede univers. Livet er i grunden et absurd teater, når vi ser på livet, sådan lidt fra oven. Hvad laver vi her? Hvad er det lige der har bragt os i den og den situation? Det er vi sjældent herre over, ud over lidt kloge snak om social- og kulturel arv, men HuskMitNavn ser det. Det der ligger lige for, fortolkes og visualiseres på den mest intelligente, geniale og enkle måde. Det bliver som et opslagsværk på vores liv og relationer, hvis vi ikke er os det bevidst. Sjovt er det også, at portrætgalleriet i dette uudtømmelige univers, alle ser så enfoldige ud. Som om vi intet fatter, vi gør det bare, det vi skal gøre, eller affinder os med, at sådan er det. Det er som det plejer, ingen reel modstand eller spørgsmål. Kan det nu også være rigtigt, kan det ikke anskues anderledes? Herligt samfunds kritisk syn på et system der bare skal køre i olie, ikke så meget selvstændighed… stil dig om i køen og have dit sygesikringsbevis klar.

Udstillingen rummer fine – still – situationer fra hverdagens små helte. Som hurtige snap shot. ”Work it” er primært malerier med hverdagens arbejdsliv, trivielt med surt og sødt. ”Framework” er en leg med media på overraskende herlige måder.

Kom cyklende forbi V1 Gallery en tidelig morgen. Det er stadig mørkt. Ved skrivebordet sidder en mand med et stort hoved og skærmen lyser hans ansigt op. Ak ja, det digitale liv tager nemt overhånd.
Hvordan mon inskriptionen vil være på HuskMitNavn gravstenen, når den tid kommer? Hvad hedder manden? Nem, at elske for evigt husket… Sejt!

V1 Gallery og Gallery II
Flæsketorvet 69-71, 1711 København
Frem til 18. november

HuskMitNavn. Growing up, 2017. Acrylic on paper. 24 x 18 cm.
HuskMitNavn. Hotel Maid 2017. Acrylic on canvas. 160 x 160 cm.