Katja Bjørn - A Ride On The River, 2018. Foto: Erik Meistrup.

Tidevandet uden ende

Af Erik Meistrup - 18. Jan 2019

I Viborg Kunsthals østfløj har man et lokale i to etager, der har vist sig velegnet til installationer, og her har videokunstneren Katja Bjørn lavet sin utrolige installation A Ride On The River.

Tidevand og springflod

Man står oppe på første etage i det mørkelagte rum og bliver omsluttet af en voldsom brummende lyd, samtidig med at man ser ned på vandet, der kommer strømmende tilsyneladende fra den ene af rummet mod den anden. Hvis man giver det tid, og installationen varer faktisk en halv time, vil man få fornemmelsen af, at tidevandet nærmest som en springflod stiger i styrke og højde. Pludselig ser man først en sejlende åre og så en løsrevet robåd, der forsvinder under en igen. Til sidst får man et utydeligt glimt af en kvinde i vandet (Katja selv), der glider forbi som en strandvasker eller havfrue.

Skræmmende oplevelse

Man er på samme tid fascineret af vandet og lydens kraftfuldhed, og man accepterer, at det ikke er rigtigt vand, men en videoprojektion som en virkelighed, og man ser en skiftende lysplet som et symbol på den måne, der netop trækker i vandet og skaber flod og ebbe. Det er faktisk skræmmende at stå i mørket og nærme sig de kræfter, der er på spil, og som nemt kunne rive en omkuld. Jeg så det dagen efter, at der igen havde været vandalarm visse steder i landet, hvor man netop kæmpede med at holde vandets destruktive kraft i ave.

Vandets filosofiske kraft

Den gamle græske filosof Heraklit brugte vandet i floden som et billede på livets evige skiften med udtrykket, at man ikke kan bade i den samme flod to gange, for vandet er ikke det samme, og det er man heller ikke selv. Katja Bjørns installation er en stærk påmindelse om netop disse vilkår og minder os om, at vi kan være prisgivet vandets kraft og evne til at udviske alle tegn på vores eksistens.

Viborg Kunsthal
Riddergade 8, Viborg
Frem til 24. februar