Anna U Davis - Pay Gap Trap. Foto: Inge Schjødt

Tidens pointer skåret ud og til

Af Inge Schjødt - 28. Sep 2023

Anna U Davis – Shark-Cuteri. Foto: Inge Schjødt

Anna U Davis gæster for anden gang det københavnske Davis Gallery Contemporary Art, som med stor fornøjelse præsenterer soloudstillingen Reality Check.

– Jeg er vild med hendes grafiske blik, siger galleristen Annegrethe Davis om den svenskfødte og amerikansk bosatte kunstner Anna U Davis, der præsenterer découpager med klare budskaber i et unikt og særegent formsprog. Blandt andet har hun formet sine egne mennesketyper, som hun kalder Frocasians – et mix mellem afro- og caucasians, som ofte optræder i værkernes forskellige scenerier.
Hun spilder ikke tiden, kunstneren, men stiller skarpt på aktuelle problemstillinger og formidler emner, som rummer stof til eftertanke – fx diskussionen om ligeløn, relationer mellem kvinder og mænd, mænds forhold til kvindekroppen, og hvordan vi handler – eller netop ikke handler i sociale sammenhænge.

Anna U Davis – Reconstruction. Foto: Inge Schjødt

Ansvarsflugt // Diffusion of Responsibility

Kunstneren er bosat i Washington og beretter om en tragisk hændelse, som rystede mange: En ung kvinde blev overfaldet på vej hjem fra job en sen aften, og der var 35 vidner – men ingen kontaktede myndighederne. Tilsyneladende var der opstået en forventning om, at andre nok havde gjort noget.

Det ledte til et forskningsprojekt og en debat, som viste, at jo flere, der ser noget mistænkeligt, jo større er risikoen for, at ingen griber ind.

Anna U Davis – Diffusion of Responsibility – detail. Foto: Inge Schjødt

Anna U Davis valgte derpå at skildre en serie forskellige mennesker, som vi kan møde på gaden i storbyen, og det blev til serien Diffusion of Responsibility på netop 36 værker, der kan opleves på udstillingen.
Desværre kan vi nok ikke henvise denne triste erfaring til hylden med Kulturforskelle og Amerikanske tilstande. Herhjemme ser vi en trist ligegyldighed overfor medmennesker på gader og stræder, tag blot et kig på trafikkulturen i storbyerne, det er dybt beskæmmende, hvor lidt der gives plads til venlighed og medmenneskelighed. Kunstnerens statement er topaktuelt.

Anna U Davis – Diffusion of Responsibility – view. PR-foto

Ligesom Dronningen

Værkerne er skabt i papir, genbrugspapir af forskellig slags, som er limet op på et emne og lakeret – i Anna U Davis’ tilfælde er det på lærreder. Det er i princippet samme teknik, som vores Dronning benytter, når hun skaber scenografien til eksempelvis Karen Blixens Ehrengard, eller den tidligere produktion med H.C. Andersens eventyr om Snedronningen.

– Der er dog en tand mere glamour over de auktionskataloger, som ofte ligger på Dronningens arbejdsbord.

Anna U Davis finder sit materiale i magasiner, reklamer og hun har endog arbejdet med at sammensy tekstiler i en periode.

– Det var noget, jeg havde lært i skolen hjemme i Sverige, fortæller hun.

Svenske tekstilmønstre og motiver har fundet vej til nogle af værkerne. Fx ser vi det typiske røde træhus i billedet Pay Gap Trap, som illustrerer kampen for ligeløn og respekt for arbejdet i hjemmet.
Enkelte af materialerne har kunstneren selv farvesat eller forsynet med tegninger af kropshår, men alt er skåret ud og sammensat i mosaik i et fornemt håndarbejde.

Anna U Davis – Men on My Shoulder. Foto: Inge Schjødt

Mandens blik på kvinden

I værket Shark-Cuteri har kunstneren fundet paralleller mellem mænds blik på et uidentificeret kvindeligt individ og ’explaineren’ på et kødmarked med opmærkede kødstykker. I det markant, store værk er opmærkningen fordelt over en kvindes krop. Hen over det bortvendte hoved står der Waste med samme typografi, som Arm, Leg, Breast. Igen må vi indrømme kunstneren et provokerende godt klarsyn.

Der er anledning til et Reality Check, og til at se nærmere på verden og vores nærvær i den. Udstillingen kan varmt anbefales.

Davis Gallery Contemporary Art
Bredgade 69 – København K
Frem til 21. oktober

Anna U Davis – Face It. Foto: Inge Schjødt

Fakta: Anna U Davis er født i Lund i Sverige, Bachelor of Arts fra University of Columbia og har udstillet solo og i gruppeudstillinger i USA, Europa, Cuba (13th Havana Biennial), i Qatar samt for nyligt på The Swedish American Museum (Chicago), Galerie Myrtis (Baltimore) og på Embassy of Sweden (Washington, D.C.)

Anna U Davis – Destined by Destiny. Foto: Inge Schjødt
Anna U Davis – Happy on the Outside. Foto: Inge Schjødt