THE WEATHER DIARIES

10. Dec 2014

Af Ida Aakerlund
kunstgal@gmail.com

Duoen Sarah Cooper og Nina Gorfer er i øjeblikket højaktuelle med ud-stillingen "The Weather Diaries" på fotomuseet Den Sorte Diamant. Udstillingen er en bestillingsopgave for den 3. Nordiske Modebiennale med landene Island, Færøerne samt Grønland. Cooper & Gorfer har taget udfordringen op at lade kunsten indgå i et samspil med modens væsen og virke. Naturen og myter er tråden, der binder udstillingen sammen som et baggrundstæppe, der tegner sig med et slør ind over hvert værk. Natur og kultur står til tider som modpoler, men de kan ikke unddrage sig hinanden. På godt og ondt er de så at sige hinandens kollektive erindringer og vidnesbyrd.

Fløjlsblød belysning
At finde vej ind i den Sorte Diamants mørke udstillingskælder er at finde vej til hjertet af duoen og til en nordisk grundstemning. Med fabulerende porøse og vemodige iscenesættelser i ufattelig smukke transparente fotografier svæver værkerne i en mærkværdig ubegribelighed. I en næsten overjordisk fornemmelse af stedsånd. Med titler, der beretter om sagaer, folklore og om mennesket i samspil med dets omgivelser. Eksempelvis bærer et værk titlen ”Ena Holds the Sea”. Frem fra et gråsort mørke med brune undertoner fremtræder et lille væsen med lukkede øjne i en fløjlsblød belysning, der smyger sig om hende. Ligesom sølvglinsende fisk snor sig ind og ud af hendes krop og dragt, der elegant er omkranset af et farverigt glasperlebroderi fra Grønland.

Underskøn udstilling
Ligeledes synes kælderen som skabt til kunstnerduoens sjælfulde drømmescenarier, der lader den besøgende stå målløs i rummet dybt grebet. I en understøttende og neddæmpet belysning mødes beskueren af forunderlige stille dramaer. På duoens unikke fortællemåde fremtryller værkerne netop den mode, hvis kendetegn er identitet forbundet til en kultur med udspring i en natur, der er egenrådig, barsk og vild i al sin uregerlighed, men også ren og enkel i udtryk.
Den Nordiske Biennale har opsat en underskøn udstilling, hvor naturen søger ind i moden og omvendt. En mode, der tør være modig og rå, men med toner af nordisk mildhed, og med en indsigt samt fordybelse i håndværkstraditioner, der ikke lader sig diktere af modetrends, men lever sit eget organiske, vitale og kreative liv. På selvsamme vis kan Cooper & Gorfer beskrives som kunstnere, der både bevarer og skaber.
Netop derfor passer titlen ”The Weather Diaries” til kunstnerne, for ligesom vejret og dagbøger er uerstattelige, er deres værker det også. Duoen opsøger længsler og myter, som de lytter til og lader sig inspirere af. Deres kunst kan minde om en prærafaelitisk middelalderlig ro-mantik i surreelle og magiske formationer med optegnelser og antydninger, der venter på beskuerens opdagelse i en sanselig forførelse og indføling. Det eneste, udstillingen kræver, er beskuerens nærvær, nysgerrighed og kærlighed i et opsøgende møde med eventyret.

Det Nationale Fotomuseum
Søren Kierkegaards Plads 1, København K
Frem til 21. marts 2015
Artikel fra: Nr. 11 / 2014 – Dec. / Jan.