Byggeriet har været opdelt i to faser. Den første fase af Nordfløjen på 54.700 m2 blev egentlig indviet i januar af dronningen og senere lukket igen, og anden fase, der skulle indvies i sommeren 2020, og er på 10.500 m2 er udsat indtil videre. Smittefaren har nemlig betydet lukning af bygningen for besøgende, så man må i øjeblikket have tålmodighed med at komme ind og se den flotte bygning indefra.
Fløjen er bygget som et zigzag med en central gang på tværs.. Det gør det nemt og hurtigt at komme fra A til B uden forstyrrende gennemgang i områder med patienter. Flere arkitektfirmaer har været involverede, bla. 3XN og Link Arkitektur A/S, begge fra Århus.
Bygningens udvendige overflade er dækket med off white, glatslebne naturstensfliser, som er skåret ud i forskellige størrelser og vinkler. Disse lyse fliser danner også belægning i det nye gårdareal mod den eksisterende hovedbygning samt udfor det nye gavlareal mod Blegdamsvej. Vinduesåbningerne er let forsænkede og forskubbede i forhold til facadebelægningen. Det skaber en meget skulpturel og dynamisk overflade, som visuelt ændrer sig i forhold til lysets og solens bevægelse rundt om huset, når de skiftende lys og skyggevirkninger ændrer formudtrykket på husets overflade i takt med, at dagen skrider frem.
Fem store kunstværker er skabt til huset
Kunstværket udenfor huset
Det første kunstværk, man møder, er Kirsten Ortveds skulptur, Reflektor, som står placeret på de nye, fine, sarte fliser ud mod Blegdamsvej. Den er skabt i to dele, som består af en mand, måske en læge, formet uden individ detaljer, med mappe, åbenstående skjorte og bukser på vej ind i huset, mens han passerer det store bestie, den store uformelige udfordring i form af en klump på tre ben. Skulpturen skinner sølvagtigt i solen. Den reflekterer lyset, og modsætningen mellem mand og klump fremkalder en overvejelse, en refleksion over forholdet mellem individ og institution eller masse.
Reflektor er en dobbelttydig titel, hvor skulpturen reflekterer lyset og sender det tilbage i øjnene på beskueren, men går også på at skabe en bevidsthed, en refleksion over de to skulpturdele og deres indre sammenhæng.
Kunstværkerne i huset
Når man går ind, behøver man ikke nødvendigvis at bruge benene meget, for der er ti elevatorer. Der er dog også otte trapper, og vil man træne sin benmuskulatur samtidig med, at man får en kunstnerisk oplevelse, er der gode muligheder. De to af trapperne er nemlig vindeltrapper, der går over 7 etager med 210 trin hver, begge med udsigt til kunst.
Til JH
Vindeltrappe, jeg kigger op i, er betagende. Man kan se gennem 7 etager til glasvinduet øverst oppe med udsigt til sol og skyer samtidig med, at man kan iagttage Erik A. Frandsens glasmosaik, der følger det snoede forløb hele vejen op langs trappens underside og bærer titlen Til JH.
Borter og mønstre i et væld af farver er lagt af højt specialiserede håndværkere fra Pietrasanta i Italien. Hvis man har set glasmosaikkerne i Hagia Sophia fra midten af 500 tallet e.kr., kan borterne minde om kantdekorationerne mellem billedfelterne der, men også borterne mellem billedfelterne i Ravenna fra samme periode kan have givet inspiration til kunstneren. Der er indimellem lavet nogle visuelle klip i mønstrene, som skaber en form for udsnitsforstørrelse lige som en lup, der er sat for. Det giver en kort pause i det fortløbende, indtil det kører igen videre opad.
Passage
Den anden vindeltrappe står hvid og let uden dekoration, men den er omgivet af vægdekorationer i hele trappehøjden. Disse 40 m høje billedfelter er lavet af Malene Landgreen og hedder Passage.
Billederne er abstrakte og inddelt i felter med forskellige geometriske former. Farverne består af primær farverne: gul, rød og blå, samt sekundær farverne: violet, orange og grønt.
Ingen farver står rene, måske bortset fra et enkelt gult rektangel. Farverne er lavet laserende og står i bløde, brækkede farver, nogle felter lidt stærkere, andre lidt svagere i farven. Det giver indtrykket af en meget stor lethed, hvor der er leget både med lyset, der strømmer ind gennem glasloftet i toppen af trappen og med illusionen af gennemsigtighed i billedfelterne.
De farver, der er brugt i billederne går igen i linoleumsbelægningen på de enkelte etager. Nederst er der kølige nuancer og jo længere, man kommer op, jo varmere bliver farven. Farven kaster skær op på væggene, så de ikke ser hvide ud, men får præg af reflekser fra gulvfarven.
Mon ikke også de to smukke trapper vil komme til at fungere som en slags vejviser i det store foyerrum i stueetagen til at hjælpe besøgende og patienter med orienteringen.
Your Explorative Movement
Den 25 meter høje skulptur er formet som en mobile, der roterer omkring sig selv. Det består af et rør, der er sort på den ene side og hvidt på den anden. Bevægelsen skaber to koncentriske skruelinjer, helixer, i en uendelig sløjfe med en større, udvendig helix opviklet fem gange omkring en mindre, tættere viklet indre spiral. Oplevelsen af skulpturen og dens form ændrer sig konstant alt efter, hvor man står eller går i rummet.
Værket er en fin pendant til de to vindeltrappen. De snakker formmæssigt rigtig godt sammen.
Skulpturen er lavet af Olafur Eliasson, født, opvokset og uddannet i Danmark, men efterhånden måske mere internationalt kendt med store værker mange steder på kloden.
A Journey around The World
Det sidste værk er 110 meter langt. Værket er skabt som et verdenskort, der illustrerer den 55. nordlige breddegrad og løber verden rundt ved den nordlige halvkugle. Udover at være et kunstværk fungerer det samtidigt som værn mod indkig i et foyer- og behandlingsområde ud mod Fælledparken.
Desværre har jeg ikke haft mulighed for at se det og kan derfor ikke kommentere det yderligere i øjeblikket.
Kunstneren er den østrigske billedkunstner og professor Eva Schlegel.
Samlet indtryk
Man mærker en overordnet ide med udsmykning, materialevalg og farvesætning af bygningen. Det er tænkt sammen og er kommet til at stemme godt overens i en smuk harmoni. Også møblerne er der gjort meget ud af, men de står lidt tilfældigt og mere eller mindre udpakkede, så de kommer endnu ikke helt til sin ret, men det skal de nok snart komme til at gøre.
Bygningen har nogle fantastiske udsigter ud mod Fælledparken og ud over byen. Helheden vil blive til stor fornøjelse for både de syge og de ansatte. De smukke kunstneriske rammer og arkitekturen vil bidrage til en god og helende behandling af de syge. Der er meget at glæde sig til for alle for de kommende brugere.
Rigshospitalets Nordfløj
Blegdamsvej 9
2100 København Ø