Tag på »Hall of Fame« med Saxo Banks kunstsamling

17. Aug 2017


Ida Aakerlund

postprinsessen@gmail.com

Dedikationen til kunsten

Med en tradition fra hovedsageligt 1950-60-70`erne med ønsket om tanken ”kunst på arbejdspladsen” følger Saxo Bank i kølvandet på denne drøm. Og her endda for fulde sejl med over 500 indkøbte værker primært fra den nordiske kunstscene med kunstnere som Morten Schelde, Niels Erik Gjerdevik, Søren Martinsen og Allan Otte, m,m. Som lysende pejlemærker for virksomheden, der ønsker kunsten som en inkorporeret del af deres identitet. Søsat i deres moderskib i Danmark, Hellerups havnefront, såvel som søsterskibe i udlandet. Som en fælles krop indgår kunsten som levende dialoger, refleksionsrum og som en del af bankens værdisæt.
Som stedets kurator har Tina Bundgaard sørget for at sortere i, samt gå i en dybere og mere aktiv dialog med kunstsamlingen, idet Saxo igennem de senere år har ønsket en mere rød tråd gennem den.

Kunstens betydning
Som et symbol på Saxo er Sys Svindings keramiske båd blevet hejst op som fyrtårnet på toppen af den smukke 6 etagers bygning, tegnet af 3xNielsen, i det åbne himmel- og lyshav. Som en båd, der stolt sejler i al slags vejr ude på det åbne hav. Her handler det om at kende hinanden som medarbejdere og kende firmaets værdisæt samt ressourcer og styre ud fra dette som et form for indre kompas. På samme vis symboliserer kunsten det rum, hvor der er mulighed for fordybelse, refleksioner, men i høj grad også dialoger og nye perspektiver. Kunsten såvel som husets arkitektur tilhører alle som en samlet krop, og som et anker i huset løber der en utrolig smuk spiraltrappe igennem hele huset, der sørger for at forbinde alle etager og give lys, indblik, indsigt og sørge for, at kunsten kan nydes af alle. Fordelt rundt på alle kontorer, gange og opholdsrum bliver kunsten til glæde for alle medarbejdere.
Tina fortæller, hvordan kunsten skaber en unik mulighed for refleksioner, der kan føre fremad, men også giver grobund for en personlighed. Derudover giver det mulighed for at lytte til medarbejderne, der altid er velkommne til at komme med ideer til kunsten og til miljøer, der betyder noget for ånden, samværet og for forretningen. For Saxo tror på, at alle medarbejdere kan vokse og er en del af deres ”Hall of Fame”.

Skatkammeret ”Hall of Fame”
I en hemmelig korridor åbnes der op for en lang gang, der bølger sig i lys, farver og kunst, men så bestemt også i præmier vundet i cykelsportens trøjer. Som symbol på en søsat båd, der aldrig kæntrer, men rider på bølgerne. På samme vis er bygningsfacaden ekspressiv i hvide sejllignende mønstre, der brydes mod glas og vand ud mod havnen. Indvendigt gemmer der sig et blødt formet organisk indre, der med en elegant trappe fører 6 etager op til et reflekterende glastag, der samler lys og skaber åbenhed. På samme vidunderlige vis går værket ”Catch me should I fall” igennem hele huset, idet Elmgreen og Dragset har skabt en ung dreng på tærsklen til at blive voksen, der ser ud i det uendelige rum fra en vippe. På den yderste kant vipper han, og symbolsk kan han springe ud i havet, hvis han sætter sit sejl rigtigt velvidende, at skibet er en del af Team Saxo, der sammen med alle medarbejdere udgør en helhed og rygrad. For ligesom arkitekturen er skarp, har edge og er dynamisk i det ydre, så er den blød, let og smuk i det indre. Som et sejlskib, der har valgt at inkorporere en kunstsamling, der er sprælsk, levende, beroligende, personlig, spændende og helt fantastisk og giver benzin til hverdagen og til huset.