Pia Skogberg - Parafrase over Paula Modersohn Becker.

Stor gennemslagskraft på Arte Museum & Gallery

Af Pier Marie Andersen - 3. Aug 2023

Pia Skogberg og Marianne Fossgreen udstiller grafik og keramik på Arte Museum & Gallery. Udstillingstitlen er ”På tværs af tiden”. Der er åbent fredag-lørdag-søndag kl. 14-17. Udstillingen slutter d. 20. august 2023.

64-årige Pia Skogberg udstiller grafiske højdepunkter gennem de sidste 20 år af sit liv på Arte Museum & Gallery, Lildstrand med titlen ”På tværs af tiden”. Et af de markante højdepunkter er Pia Skogbergs udstilling i september 2012 på Heltborg Museum med titlen ”Livstråde”. Et andet højdepunkt er ”The White Cube”, som hun viste på galleri Arte, Lildstrand i 2019. Når udstillingen i august måned i år hedder ”På tværs af tiden” refererer titlen både til et tværsnit af Pia Skogsbergs grafik gennem de sidste 20 år, men også fordi hun udstiller med den i dag 86-årige keramiker Marianne Fossgreen. Der er tale om forskellige generationer af kunstnere, men selv om der er så stort et tidsmæssigt skel, betyder det ikke, at de to kunstnere er forskellige. Faktisk kan man se, at begge kunstnere er meget klare og stærke i udtrykket. Marianne Fossgreen med de store monumentale former med stor gennemslagskraft og Pia Skogberg, der når ud til beskueren på en markant og stærk måde.

Pia Skogberg – Akvarel og grafik.

Pia Skogberg har sideløbende med sit liv som talentfuld og anerkendt kunstner været daglig leder af Kirsten Kjærs Museet, Langvad, Frøstrup de sidste godt fem år. Hun har den force, at hun ud over at være udøvende kunstner også har taget et sidefag i kunsthistorie, så hun kan kombinere teori med praksis. Hun har nogle særlige antenner for, hvad der rører sig i kunsten i dag. Hun omformer og transformerer de trends, der er i tiden, til usædvanlige og spændende udtryk i sin kunst. Hun har en sikker fornemmelse af stregen, og ligegyldigt hvilken genrer hun arbejder i, kan man altid se stregen som noget meget centralt i billederne.

Nogle af de grafiske værker, Pia Skogberg udstiller på Arte Museum & Gallery, er fra udstillingen ”The White Cube” og er vældig interessante. Billederne skal forstås som det meditative rum, man går ind i, når man besøger en kunstudstilling. Pia Skogberg har opsøgt en række kunstudstillinger, bl.a. Aros, Kunsten i Aalborg, Hjørring Kunstmuseum m.v. Hendes motiver er blevet en fortolkning af de besøgende og de kunstneriske rum, de indgår i. Et andet højdepunkt er udstillingen ”Livstråde”, der handler om at finde ”den røde tråd” i det liv, hun har levet. Så godt nok er motiverne fra hendes eget liv, men for hende handler det først og fremmest om, at beskueren kan relatere til genkendelige situationer fra deres eget liv.

Marianne Fossgreen – Blåt keramisk fad, set oppefra.

Marianne Fossgreens liv og kunstneriske udtryk er præget af, at hun bor i Grauballe ved Silkeborg i naturskønne områder, hvor hendes værksted også ligger. Hun har altid været fascineret af leret, som hun ser som et både blødt og fast materiale. Hun arbejder med store monumentale former, hvor ilden giver liv til det skabte. I Marianne Fossgreens landskab af keramiske figurer ser man et stramt, men afrundet abstrakt formsprog. I mange af skulpturerne fremstår hvide og mørke linjer som symbol på livet og døden. I andre er der de kvindelige former som keramiske vaser eller de store torsoer. I mange af skulpturerne er der par, og i dem har humoren og de underliggende betydninger stor vægt.

Arte Museum & Gallery
Krinkelkrogen 20, Lildstrand, 7741 Frøstrup
Frem til 20. august

Marianne Fossgreen – Blå næbfugl.