Søvnløs cityvibe fra L.A.

15. Sep 2014

Af Inge Schjødt
ischjoedt@hotmail.com

Urban artist Chris Johanson har med udstillingen CONTINUITY ESCAPES ME (MY SELFISHNESS IN LOS ANGELES) zappet rustik, amerikansk vestkyststemning indenfor i de grå haller hos Galleri Nicolai Wallner på Ny Carlsberg Vej i København. Stig på hans koloristiske, rytmisk legende færd, så får du en sightseeing gennem Los Angeles forstæder, ud forbi kystens perlerestauranter, hen over hastige highways, hjem til kvarteret, hvor der kan slappes af på terrassen, eller hvor en tur i supermarkedet giver anledning til et spontant møde. Mens solen synker bag palmerne, serveres nedkølede drikkevarer i strandbaren, hvor gæsterne er linet op og underkastet nattens kantede, eksistentielle koder.
Selv har Chris Johanson, der er født i Californien i 1968, taget turen ind til storbyen med et skateboard og sine sorte Sharpie markers som godt 20-årig. I San Francisco blev Adobe Bookshop hans fristed sammen med bandet ’Tina, 13 years’, og han udviklede sin kunst i Mission District’s street-art miljø, der fostrede kunstnergruppen The Mission School. I 2002 slog kunstneren igennem på Biennalen på Whitney Museum of American Art i New York, og modtog SECA Art Award på San Francisco Museum of Modern Art. Fra hans internationale karriere skal her blot nævnes soloudstillingen Alright, Alright i Malmø Kunsthal 2011, og så det, at det nu er tredje gang Chris Johan-son gæster galleriet Nicolai Wallner.
Udstillingens værker er skabt af fundne objekter, bemalede stumper og stykker af rå lægter, savsmuld, plader og perforerede bagklædninger. Hvad der ligner et maleri, er faktisk en flerdimensionel verden, hvori kunstneren fortæller sine urbane historier. Under den travle highway ses de hjemløses shelters, og i strandbaren er nogle af gæsterne inde, og andre ude, rent fysisk. Persontegningerne er endimensionelle og bringer danske Frederik Næblerøds karikerede figurer på nethinden. Ikke uden grund: de to har begge graffitiens rytme i blodet. Også Johansons talebobler med stumper af dialog sætter bylivets hårdhed i relief. Gennem udstillingen stiger og daler et ’flow of energy’ i form af en trækonstruktion, der kan ses som en bjergkæde, en horisont eller som mentale gennembrydninger af rum. Flere af Johan-sons installationer af sympatiske genbrugsmaterialer er værd at studere på nettet og ligeså bøgerne om kunstneren, som galleriet har sat frem. Chris Johanson dekonstruerer en kulørt, filmisk facade og kaster lighterlys i mørket.

Galleri Nicolai Wallner
Ny Carlsberg Vej 68, Købehnavn V
Frem til 11. oktober
Artikel fra: Nr. 08 / 2014 – Sept. / Okt.