Sommerudstilling 2017 på galleri Arte

26. Jun 2017

Af Pier Maria Andersen
maria1231@outlook.dk

Pia Skogberg er et kendt navn i Hanherredet i Nordvestjylland. Hun blev leder af Det grafiske Værksted på Kirsten Kjærs Museet i 2001, og samme år begyndte hun at arbejde i bronze. Pia Skogberg forklarer om de otte nye heste i bronze, at man ikke skal fokusere så meget på selve motivet, men snarere på hestens form. Hun siger endvidere om arbejdsprocessen med bronzehestene, ”Jeg starter med at have et fundament. På det placerer jeg kobbertråd, som jeg bøjer til en form. Udenpå kobbertråden limer jeg papir lap-på-lap, så hele formen bliver bygget op. Jeg synes, det er lidt spændende, ikke at lukke hele formen, for på den måde kan man se selve konstruktionen. Det gør heller ikke formen så kompakt. Samtidig er der noget symbolistisk i det, for det er jo et tegn på sårbarhed. Når jeg har bygget hele formen op, er jeg nødt til at give overfladen noget voks, for jeg skal jo have lagt gips udenom. Jeg støber nogle indløb eller kanaler fra figuren og sætter den fast i en cylinder. Så hælder jeg gips ned i cylinderen. Endelig sætter jeg den i keramikovnen i halvandet døgn. Det hele brænder så ud og tilbage er kun luft. Så hælder man bronzen ind i den tomme figur, hvor aftegningerne i gipsen danner hestens overflade. Når man har støbt bronzen, kan man altid se, hvor indløbskanalerne har været. Jeg fjerner dem med en nedstryger. Til sidst patinerer jeg bronzefiguren med svovl-lever. Man kan sammenligne det med at være ved de varme kilder på Island, der lugter af svovl. Når jeg skal patinere, har jeg nogle tørre stykker svovl-lever, som jeg putter i vand. Det er en dejlig måde at patinere med svovl-lever, for det er enkelt, og det giver sådan en smuk overflade. Bronzen skinner igennem patineringen, og det changerer på en spændende levende måde.”

På sommerudstillingen på galleri Arte vil der være en række meget stærke malerier af Finn Have. Han skal udstille på Randers Kunstmuseum fra d. 14. oktober, og det er som om denne udstilling har ansporet ham til at yde sit bedste. Det kommer så galleriet og de besøgende til gavn. Finn Have er en af de landskabsmalere, der står ude i al slags vejr. Det er vigtigt at fange lyset og stemningen på netop det tidspunkt, han maler. Det giver en særlig friskhed og et nærvær til naturen, som sjældent ses. Som udgangspunkt bruger han stedets lokalfarver med de lys- og skyggeforhold, der er fremherskende, men de fortolkes på hans egen frie måde. På grund af en heftig og energisk penselsføring må han regnes for en subjektiv og ekspressiv fortolker af naturen.

Helt anderledes er det med Birte Ohsten, der også har malerier med på sommerudstillingen. Som Finn Have maler hun sine landskaber ude i den friske natur. Mange af hendes motiver er fra Stenbjerg, men som man kan se på galleri Artes sommerudstilling har hun også været i Vorupør.

Hun maler med små stemningsfyldte strøg og med lyse farver. Man synker ind i motiverne og nyder de sarte toner. Birte Ohsten er en særdeles folkekær kunstner, og hun er som en af de helt store Thy-landske malere blevet tildelt et rum på Heltborg Museum, hvor man kan se et udpluk af hendes produktion. Sommerudstillingen på galleri Arte vil også rumme andre af de kunstnere, som er fast tilknyttet galleri Arte, bl.a. Anita Houvenaeghel, Felix Pedersen og Tine Hind.


www.galleriarte.dk
Galleri Arte
Krinkelkrogen 20
Lildstrand. 7741 Frøstrup
Frem til 16. juli