Den Blå Laks¹ rejse - Pia Andersen. Adonde Vas, 2019. Olie på lærred 200 x 340 cm.

Sommerkvartet – Solstrejf og varme på KunstCentret Silkeborg Bad

Af Rigmor Lovring - 26. Jun 2021

Fire nye udstillinger er netop åbnet på KunstCentret Silkeborg Bad. Denne sommer byder på en stor udstilling fyldt med naturoplevelser indskrevet i medier som maleri, keramik og glaskunst, medens tre mindre udstillinger er med til i fotodokumenarisk materiale kulturhistorisk at skildre hesten i Danmark en anden præsentere kystinspirerede værker for slutteligt at vise cubanske illustrative tegninger udført til nogle af H.C. Andersens eventyr.

Den blå laks’ rejse

I KunstCentrets store udstillingssale, søjlesalen og panoramasalen, viser billedkunstner Pia Andersen (f. 1960) en omfattende solopræsentation under titlen ”Den blå laks’ rejse” bestående af helt nye værker, hvor hun opsummerer sit livsværk ved at eksperimentere med udtryk, motiver og farveholdninger i helt nye formater og medier sat op mod det mere klassiske maleri. Her er tale om en livs- og kunstrejse med inddragelse af nye medier som glas, porcelæn og keramik.

Maleriernes relieflignende overflade, modelleret frem med spartel, er fyldte med fremmede-fortrolige former bestående af abstraktioner og figurationer, og som synes sammenvævet af hele naturens mægtige farvespektre, som hun lader gennembrydes af en helt fantastisk lysfylde.

I sit kreative eventyrarbejde når Pia Andersen frem til en gennemtænkt harmonisk sammensætning af farve og lys. Det ses i mangfoldigheden af de udvalgte værker fra de farvestrålende malerier til de strålende, lysbærende værker i glas. Alt virker organisk og levende. Overalt fornemmes naturassociationer. Værkerne synes at afspejle fragmenter af landskaber med forskellige perspektiver til vilde panoramaers farvepragt.

Værkerne i glas, som er anbragt i den store panoramasal, har Pia Andersen udført i samarbejde med Per Steen Hebsgaards værksted. De store glasmotiver er ophængte i det mægtige vinduesparti, hvor lyset frit kan spille i de mange farvenuancer og få værkernes naturgengivelser til at fremstå i nye spændende sammenhænge.

Serien af keramiske arbejder i form af mandshøje krukker, op til 160 cm, er blevet til i vinteren 2021 i nært samarbejde med værkstedet Moreno Leon Torrejoncillo, Extremaduro, nær Pia Andersens spanske bopæl. Pia Andersen har også her arbejdet med mange farvelag i de benyttede glasurer, men hvor den mørke jordfarve næsten dominerer hele udtrykket.

I et enkelt værk skabt i porcelæn når Pia Andersen frem til helt fantastisk flotte farvestrømme med rækken af lyse birkestammer på en nærmest blå-sort baggrund.

En formidlingsfilm om Pia Andersen er skabt af den spanske filmfotograf Pedro Luis Jiménez Arnais.

Udstillingen kan ses frem til den 19. september

Klap lige hesten – Carl Johannesen: To hopper i skygge, 1969 – Kgs. Lyngby.

Klap lige hesten

Antropologen Christian Heilskov Rasmussen og fotografen Martha Velazquez har i ord og fotooptagelser fra hele Danmark skabt en dokumentarudstilling og en bog, der fortæller om hestemotivets anvendelse og forståelse for samme i kunstværker og udsmykninger i det offentlige rum.

De mange helt fantastiske sort-hvide fotografier tilsammen med bogens medrivende tekst virker inspirerende til selv at begive sig ud for at se og betragte den megen skulpturelle hestearv, som findes rundt i landet.

Udstillingen kan ses frem til den 19. september

Kyst – Gjerrild Strand – Porto Covo – Louise McLaughlin og Asmus Gamdrup Petersen Jensen: Still fra filmen KYST. 2021

KYST-Gjerrild Strand-Porto Covo

Med kysten som det fastlagte tema, har fire kunstnere sat sig for at skildre forskellige indtryk hentet fra et samlet billede af kystens væsen.

I en række malerier har kunstneren Irene Grundel indfanget tang og andre genstande opskyldt op på danske østvendte kyster, medens kunstneren Erik Gamdrup Jensen, der ofte opholder sig i Portugal, ud fra den sydeuropæiske kysts klippeformationer har ladet sig inspirere til i eg at skabe rækken af mindre skulpturer, som alle er suppleret med forskellige papirarbejder.

Filmfotograf Louisse McLaughlin og forfatter og historiker Asmus Gamdrup Petersen Jensen har i forening til udstillingen skabt en film til KYST-udstillingen, i hvilken de har arbejdet med havet og kystens former i en højere enhed i form af billede, lyd og lyrik.

Udstillingen er at se frem til den 29. august

H.C. Andersens eventyr på cubansk – Ricardo Reyes Ramos: Klods Hans.

H.C. Andersens eventyr på cubansk

I omkring 20 store tegninger har den cubanske bladtegner og illustrator Ricardo Reyes Ramos (f. 1961), med kunstnernavnet Richar, arbejdet med et udvalg af tegninger til nogle af H.C.Andersens eventyr. Det er eventyr som Den grimme ælling, Den lille pige med svovlstikkerne, Klodshans med flere.

Med de mange tegninger, udført i blyant, tusch og akvarel, og med et væld af detaljer, giver Richar et forfriskende nyt syn på historierne og deres indhold. Men samtidig med får historierne også et strejf af noget både fremmedartet og modernitet, hvor vi både ser og opdager nye vinkler og perspektiver i de kendte eventyr.

Tegningerne, som er blevet skabt i perioden 2008-2017, findes i dag i dansk privateje.

Udstillingen kan ses frem til den 19. september

KunstCentret
Silkeborg Bad
Gjessøvej 40, Silkeborg

Artikel fra: Nr. 06 / 2021 – Juni / August