Keld Moseholm ved en af sine skulpturer.

Sommerens store oplevelse

Af Jens Rolighed - 9. Jul 2024

En sjælden oplevelse venter den gæst, som lægger sin vej forbi Bjerne gamle skole uden for Faaborg. Her har Theis Vallø fra Skitsehandlen i Faaborg i samarbejde med Bente Moseholm, enke efter Keld Moseholm, som gik bort i 2023, sammensat en udstilling, som præsenterer den enormt flittige kunstner, Keld Moseholm, med tegninger, naturalistiske skulpturer og de offentlige skulpturer med små tykke mænd. De mange værker vises i kunstnerens atelier, i udstillingsrum og ude i den store have. Designer på udstillingen er Morten Underbjerg, som viser Moseholms værker frem på en ny og spændende måde, der giver de mange skulpturer deres eget rum.

Den klassiske skulptur

Keld Moseholm kan sit håndværk. Han er uddannet fra både Det Fynske Kunstakademi og på Kunstakademiet i København. Det afspejler sig især i hans mange klassiske skulpturer med hovedmotiver af kvindekroppe, børn og gymnaster.

Udstillingsfoto.

Helt centralt i disse skulpturer er Moseholms fine fornemmelse for kroppes proportioner og balancen i kompositionerne. Hans kvindekroppe viser livskraftige kvinder i en lettere idealiseret og tidløs form, som man kender fra bl.a. Kai Nielsen og den kunstretning, der blev kaldt ”vitalismen”.

Men i nogle af sine klassiske og helt naturalistiske værker går Moseholm et skridt videre, fordi hans værker kan indgå i en handling. I haven kan man fx se en pige, som næsten sidder og vipper helt ude på kanten af en stol, eller tre frodige kvinder, som sidder på hver deres gynge og er i bevægelse på vej mod hinanden i en cirkelkomposition. Motivmæssigt er der referencer til det klassiske motiv med de tre gratier, som vel første gang optræder i renæssancen og senere hos bl.a. Bertel Thorvaldsen. Men Moseholm formår at give motivet nogle helt nye dimensioner, som næsten også afspejler den optagethed, han har med at skildre en aktion i skulpturen. Det bliver en form for bindeled til det, som rigtig mange kender kunstneren for: mandstumlinger fanget i en næsten umulig opgave.

Helt iøjnefaldende er det, at Moseholm har et utroligt godt kendskab til kroppens styrker og muligheder. Det er især tydeligt i hans skulpturer med gymnaster. Han er i øvrigt selv gammel elitegymnast fra Ollerup Gymnastikhøjskole og kender på den måde til den styrke, en krop indeholder.

Øjeblikket før noget sker

Moseholms mest kendte værker med mandstumlinger findes i små udgaver i mange hjem og i de helt store dimensioner rundt i Danmark og hele verdenen. Enorm stor succes fik han i Australien, hvor han flere gange deltog på skulpturbiennalen, ”Sculpture by the Sea”, men hans skulpturer findes mange steder rundt i hele verden.

I sine skulpturer med de tykke mænd har Moseholm næsten altid lagt en fortælling, hvor personerne er stoppet i en bevægelse, som skærper beskuerens opmærksomhed mod: Hvad sker der nu? Det er fantastisk måde at inddrage beskueren på, fordi han/hun pludselig bliver en del af fortællingen, som Moseholm gerne vil formidle.

Keld Moseholm – Grib mig.

Handlingen i ”Grib mig” er helt karakteristisk for Moseholms måde at skildre virkeligheden på i en mere humoristisk måde iblandet en næsten umulig fortælling, men også med en solidaritet med de mennesker, som er landet i en problematisk situation.

I andre af værkerne med de små tykke mænd har Moseholm en mere filosofisk tilgang, hvor han fx i en pyramidekomposition kan skildre mænd, der går og læser i bøger op ad en trappe og samtidig bliver mindre og mindre des klogere, de bliver på den store verden.

Processen

I udstillingens største sal vises en lang række gipsskulpturer, skaller til form for støbning af de endelige skulpturer. De viser på en helt speciel måde den proces, som ligger bag det endelige kunstværk. De fleste af Moseholms værker møder vi som bronzeskulpturer, men det er meget interessant at kunne se med på vejen mod en endelige mere holdbare skulptur.

Udstillingsfoto.

Det er et must

Udstillingsbygningen ligger i et naturskønt område tæt ved Faaborg og med en flot udsigt ud over det sydfynske øhav, som også har været med til at inspirere Keld Moseholm i sit virke som billedhugger. Udstillingen i den gamle skole kan næsten tage pusten fra en, fordi den rummer så mange fortællinger om især de mange små tykke mænd i konfliktramte situationer.

Keld Moseholms atelier og have
Knoldsborgvej 1, Faaborg
Åbningstider: Fredag-lørdag kl 11-16 eller efter aftale
Frem til 31, august

Keld Moseholm – Transformation.