Det er en både gennemtænkt og fint komponeret udstilling, Jacob Rantzau (1973) har skabt til Vendsyssel Kunstmuseum, og det er første gang Kunstmuseet har malet væggene sorte. Det giver en noget ildevarslende og dramatisk stemning, som kulminerer i udstillingens sidste rum, hvor han i en installation ”So far Away” har malet et kæmpebillede med en båd, der står i flammer. Ovenover er der 10 mindre ild-malerier i varierende størrelser, og overfor ses endnu et kæmpemaleri, her med en fisker set bagfra. Han holder godt fast i et netværk af tove, der er spændt ud til 17 mindre malerier i varierende størrelse og med måger. Titlen ”It’s in your Nature” kunne referere til tidens informationsflow og angsten for at gå glip af noget – man skal holde godt fast i alle mågerne og i sit netværk. I rummets midte befinder sig værket ”Nothing left to lose”, en installation med en halv afbrændt båd og fire udstoppede måger.
I dialog med kunsthistorien
Udstillingen ”So far Away” er Jacob Rantzaus første større soloudstilling i fem år, og den er lavet til Vendsyssel kunstmuseum. Ikke kun i forhold til rummenes arkitektur, men også i forhold til kunstmuseets samling, hvor forholdet mellem menneske og natur er et væsentligt tema. Jacob Rantzaus værker kredser om problemstillinger i samtiden, og han inddrager mennesket i forhold til landskabet, som danner en rød tråd til kunstmuseets øvrige værker. Man fornemmer i billederne og installationerne en kunstner, der har et særligt blik for, hvad der rører sig i tiden i dag. Man kan samtidig ane, at han har inddraget kunsthistoriske greb, bl.a. i form af barokkens farvevalg og clair-obscuer. Jacob Rantzau har gennem de senere år opholdt sig på en række museer, bl.a. i Skagen og Brandts Klæde-fabrik i Odense, hvor han er gået i dialog med malere som P.S. Krøyer (1851-1909) og H.A. Brendekilde (1857-1942). Under et ophold i kunstnerboligen på Vendsyssel kunstmuseum og -atelier gik han i dialog med Poul Ancher Bech (1942-2009). Selv om Jacob Rantzau har studeret de store mestre, så fraviger han aldrig sin egen markante og foruroligende stil. Fx i de to store malerier ”Kill your darlings” med et selvportræt og det andet af hans samleverske Nina Ullvit. Begge er de halvt vendt bort fra os og i hænderne har de to afhuggede hoveder af dem selv. Noget af en øjenåbner, hvor både gruen er til stede, men også skønheden i landskabet, og mulighederne for en tolkning er til stede. Kigger man på Jacob Rant-zaus serie med 26 portrætter og titlen ”Verdens lykkeligste land”, har portrætterne deres eget karakteristiske udtryk med store smil på læberne på alle portrætterne, men samtidig er halvdelen af ansigterne halvt udviskede. Francis Ba-con popper op i ens bevidsthed, men samtidig tænker man på hvor lykkelige og smilende folk prøver at fremstå i forhold til hinanden. Også selv om sindet og sjælen smelter inde bagved, og det kunne jo være det, kunstneren skildrer. På en af udstillingens vægge ses tre større billeder, hvor det mest usædvanlige er et sort billede kun med en kridtstreg, der angiver billedets ramme og titlen ”Digital pacifier”.
To Større billeder ”The day knowledge killed him” og “How can I ever be more than I am” er billeder, der er fyldt med fortolkningsmuligheder, eminent godt malede og med klare referencer til udstillingstitlen. Livet er ifølge Rantzau ikke ”So far Away”, en udstillingstitel der stammer fra sangen ”Far Away” med José Gonzáles. På 1. etage er et skitserum, hvor kunstnerens arbejdsproces belyses. Der er over 100 arbejdsskitser, hvor man får indblik i kunstnerens meget detaljerige forstudier til de endelige værker. Endvidere vises en 60 minutter lang film, produceret af instruktør Martin Strunge og med lydunivers af Simon Kringel. Til udstillingen er der et smukt udstillingskatalog, hvor billede-layout og tekst går op i en højere enhed.
Vendsyssel Kunstmuseum
P Nørkjærs Pl. 15, Hjørring
Frem til 5. januar 2020
