Smuk symbiose på HEART

19. Feb 2015


Robert Jacobsens værker iscenesat med maleren Paul Gadegaards
markante signaturfarver som skarp kontrast til skulpturernes rå nuancer

Af Brynhild Bøtker Eriksen
brynhilderiksen@hotmail.com

En sjælden symbiose
Maleren Paul Gadegaard og billedhuggeren Robert Jacobsen var i sin tid nære venner og kolleger. De havde begge fælles interesse i både Herning og skjorteproducenten Aage Damgaard, der var primus motor for en skelsættende udstilling i Herning Hallen 1959. HEARTs opsætning ”Robert Jacobsen – Jernmanden” vækker endnu engang Robert Jacobsens dukker til live ved hjælp af Gadegaards farverige værker, der danner en slags bagtæppe for skulpturerne.

Glæde og humor
Det er med smil på læben, man som gæst i Robert Jacobsen udstillingen på HEART bevæger sig rundt i samlingen. Det er en glad og humoristisk udstilling, en enestående privat samling med finurlige værker fra perioden 1937 – 1988. Det er ikke kun Robert Jacobsens dukker, som udstilles, men en samling af værker, der giver et lidt bredere billede af Robert Jacobsens mageløse kunstneriske virke.

Alt går op i en højere enhed
Når man træder ind i det store lokale falder blikket, udover den orange introduktionsvæg, i første omgang på en stor, grøn væg, kun med et enkelt mindre Paul Gadegaard maleri i hans markante farvevalg. Væggen danner en smuk baggrund for Robert Jacobsens jernskulpturer, opstillet på podier, malet i klare farver afstemt efter farverne i maleriet. Det ser godt ud, og det udsender positive og humoristiske signaler.

På samme måde er en enkelt væg i de øvrige tre rum malet i typiske Paul Gadegaard farver, blå, gul og orange, ligesom mange dukker og andre jernskulpturer er placeret på farvede podier.
Øvrige vægge er hvide, men for de flestes vedkommende be-klædt med enten store farvestrålende Paul Gadegaard malerier eller ganske store Robert Jacob-sen assemblager, relieffer og billeder af jern ligeledes med gadegaardsfarvede detaljer, som sammen får udstillingen til at gå op i en højere enhed.

Den første dukke
Den allerførste dukke lavede Robert Jacobsen til sin datter, Lykke, og den er desværre ikke med i udstillingen. Den bestod af tre komponenter: en skruenøgle, en saks og en jerntråd. Én dukke blev til flere humoristiske skulpturer, og billedhuggeren, som ellers var kendt for sin stringente stil, som han delte med ligesindede i det parisiske kunstmiljø i efterkrigstiden, viste en ny og helt anderledes side af sig selv. Hans første præsentation af skrotdukkerne blev en kæmpe succes i Paris i 1957.

HEART
Herning Museum of Museum of Contemporary Art
Birk Centerpark 8, Herning
Frem til 16. august 
Artikel fra: Nr. 02 / 2015 – Feb. / Marts