Udstillingsview fra venstre: 'Sort/hvid jul', 2017, 71 x 74 cm, tekstiltryk, bomuldstekstil, bomuldsprint, tråd   'Tiden inden', 2017, 66 x 52 cm, tekstilfarve, olie på lærred, bomuldsprint 'Den blå sol I', 2017, 170 x 160 cm, serigrafi, tekstiltryk på bomuldslærred, hørlærred, tråd, bomuldstekstil, bomuldsprint Cannabis', olie på hørlærred, tråd, bomuldsprint, 170 x 150 cm, 2017. Foto: Ralf Søndergaard.

Skyggefjerner i Silkeborg

Af Inge Schjødt - 7. Feb 2018

Linda Bjørnskovs kendemærke er kunstnerisk bearbejdelse af livssvære forhold, som f.eks. relationen til en misbruger, en alkoholiker, en livsløgner, som sætter dybe spor i sine omgivelser. På Galerie Moderne i Silkeborg udfoldes temaet i en række monumentale værker i maleri, collage, serigrafi, tekstil, med mere.

Skyggefjerner er et kemisk ætsende produkt, som anvendes i silketryk til at fjerne genstridige skygger i trykrammens gaze. I Linda Bjørnskovs udstilling refererer titlen til den lange proces, der ligger bag hendes detaljerige collageværker, men også til den psykologiske erfaring som pårørende til mennesker med mentale lidelser. Som pårørende kan man risikere at lade sig reducere til netop det: Den, der søger at lindre og fjerne skyggerne i andre menneskers tilværelse.

Udstillingen Skyggefjerner introduceres således af kunsthistoriker Louise Steiwer: I Bjørnskovs fragmenterede universer eksisterer håbløse skikkelser, symptomer på mistrivsel, misbrug og vanskelige følelser sideløbende med lyserøde flamingoer og pixelerede sort-hvide feriebilleder. Her er både plads til de dybe, følelsesmæssige afgrunde og til billeder af den normalitet, der eksisterede før sygdommen og som man krampagtigt forsøger at fastholde eller vende tilbage til.

Bjørnskov arbejder i en lang række af forskelligartede teknikker og materialer, der ofte er at finde indenfor den samme billedramme. Elementer af klassisk maleri, silketryk, fotografiske dele og aftryk af reb og sten er ofte syet bevidst ujævnt sammen med nål og tråd eller i al hast på en maskine. Der er en febrilskhed i de klodsede sammenføjninger, der peger på en indre kamp for sammenhæng og for at danne sig et overordnet billede ud af alle fragmenterne.

Udstillingen Skyggefjerner samler sig ikke til et sammenhængende narrativ om forholdet imellem sygdom og normalitet, men lader værkerne åbent og sårbart formidle de mange modsatrettede følelser og konflikter, der præger en tilværelse som pårørende. Værkerne udgør et refleksionsrum, der lader forskellige perceptioner og verdensbilleder eksistere side om side og tillader beskueren at dvæle ved både det lette og legende og den afgrundsdybe fortvivlelse.
– Fortalt af Linda Bjørnskov

Galerie Moderne
Hostrupsgade 39, 8600 Silkeborg
Frem til 24. februar

‘Biergarten’ – serigrafi, tekstiltryk, akryl på bomuldslærred, tråd, 130 x 130 cm, 2017. Foto: Ralf Søndergaard.
Cannabis’, olie på hørlærred, tråd, bomuldsprint, 170 x 150 cm, 2017. Foto: Ralf Søndergaard.
‘Som holder det hele sammen’ – serigrafi, tekstiltryk på bomuldslærred, tråd – 120 x 169 cm, 2017 ‘Cannabis’ – olie på hørlærred, tråd, bomuldsprints – 170 x 150 cm, 2017. Foto: Ralf Søndergaard.
Udstillingsview fra venstre: ’Som holder det hele sammen’, serigrafi, tekstiltryk på bomuldslærred, tråd, 120 x 169 cm, 2017 og Den blå sol II’, akryl, olie på hørlærred, tråd, tekstiltryk, 192 x 229 cm, 2017. Foto: Ralf Søndergaard.