Jan Agerbo - Op. Brændt egetræ. Foto: Bent Jakobsen.

Skulptur og natur i symbiose på Dronninglund Kunstcenter

Af Grethe Hagensen - 25. Jun 2022

For tredje gang er Dronninglund Kunstcenter sammen med Dansk Billedhuggersamfund initiativtager til Danmarks måske største skulpturudstilling. Kunstcentrets enestående beliggenhed lige op til Dronninglund Storskov har givet inspiration til at lade natur og skulptur spille sammen.

Hvad sker der f.eks., når udstillingsrummet erstattes af skovstier og små lysninger med knæhøjt græs, krogede egetræer og ældgamle bøgetræer? Det kan være en udfordring for kunstneren, men også for publikum, som ”tvinges” til at betragte kunstværket på en anderledes ny måde.

Søren Lyngbye – Cellodame. Jern. Foto: Bent Jakobsen.

Kunstruten

Følger man den 1,7 km lange rute i kanten af Dronninglund Storskov kan man opleve 122 unikke kunstværker i den fantastiske natur omkring kunstcentret, som visse steder også byder på en enestående udsigt over det halve Vendsyssel.

Straks på plænen foran den store brede trappe, der fører op til udstillingsbygningen mødes man af billedhugger Lars Abrahamsens iøjnefaldende skulptur ”Tapmule”, som er udført i lamineret nåle- og løvtræ. Som et stort tungt dyr står den der og viser op til Keld Moseholms charmerende genkendelige små tykke mandslinger, som boltrer sig på forskellig vis. Ude i skoven støder vi på Bodil Dams små livagtige bjørneunger i stentøj, og lige pludselig står vi overfor ”den hvide dame”, Stinne Teglhus` forlæg i glasfiber og gips til ”Esepigen”, hugget i svensk granit. Skulpturen, som fortæller historien om dengang pigerne hjalp fiskerne med at klargøre kroge og liner og sætte madding på krogene: at ”ese”, kan ses i Blåvand.

Den iderige kunstner Søren Lyngbye, som både mestrer skulpturer, malerier, design, og meget andet har skabt en charmerende cellodame i jern, og billedhugger Trine Brix, som gerne vender begreberne lidt på hovedet, har en dejlig humoristisk tilgang til materialer og motiv.

Steen Bent Langvad – Rytterhanen. Cortenstål.
Foto: Bent Jakobsen.

Grafik

Men der foregår også noget inde i kunstcentrets mange rum. Her fortsætter udstillingen nemlig med mindre skulpturer i samspil med en række grafiske værker, som alle har natur og naturoplevelser som inspiration og udgangspunkt. Man kan møde værker af bl.a. Frodo Mikkelsen, hvis landskabsskildringer med motiver i klare, markante farver, oftest er malet på en hvid baggrund, Annette Gerlif, Karen Serena, Vidar Håkon Uyvik og mange flere. Med over 100 udstillere er det selvsagt umuligt at skrive om alle! Desværre.

Men gå selv på opdagelse og tag børnene med. Jeg kan kun anbefale den store udstilling, som er meget børnevenlig.

Dronninglund Kunstcenter
Thorup Hedevej 1, Dronninglund
Frem til 18. september

Jan Agerbo – Op. Brændt egetræ.
Foto: Bent Jakobsen.
Artikel fra: Nr. 06 / 2022 – Juni / August