Af Tom Jørgensen
tom@kunstavisen.dk
Henri Matisse sagde engang, at hans kunst gerne skulle have den effekt, man føler, når man kommer træt hjem fra arbejde og sætter sig i sin yndlingslæderstol. Ahhhhh!
Det er præcis denne fornemmelse, man får, når man står overfor et maleri af Pia Fonnesbech. Skuldrene falder på plads, man slapper af, man chiller.
Sanselige malerier
Men som i enhver anden zen-lignende oplevelse er det ikke kun afslapning, man føler. Sanserne bliver også skærpede. Pia Fonnesbechs malerier, der har Matisses middelhavslysende farvestyrke, den samme begejstring for arabeskagtige dekorationer og de samme motiver: vaser, blomster, frugter, træer, husgeråd, vækker også en til live i en forhøjet koncentration. Dynamikken, farverne, der sidder lige i skabet og den delikate balance mellem forgrund og baggrund får en til at tænke på, hvad det er, der sker, når man sanser. Perspektivet er ikke centralperspektivets intellektuelle og i bund og grund kunstige syn på verden. Perspektivet i Pia Fonnesbechs malerier er et oplevet perspektiv. Et perspektiv, der kommer af, at hovedet drejer sig og kroppen bevæger sig, hvilket skaber et helt anderledes dynamisk og plastisk verdensbillede end centralperspektivets, som man kender det fra renæssancen og frem.
Inspireret af Matisse
Tager man ind på Statens Museum for Kunst og besøger den fantastiske ”Japanomania”-udstilling, kan man med egne øjne se Pia Fonnesbechs inspirationskilder. De japanske træsnit af Hokusai og Hiroshige og værkerne af deres europæiske beundrere: van Gogh, Gauguin, Hammershøi, Willumsen, L.A. Ring foruden de fænomenale keramikere Arnold Krog og Pietro Krohn….det er disse meget forskellige kunstnere, der har lagt kimen til Pia Fonnesbechs billedverden. Lærermesteren er og bliver dog Matisse. Den skønhed, livsglæde og sanselighed, den gamle franske mester stod for, finder man til fulde hos Pia Fonnesbech. Og nu er der mulighed for at opleve den selv. På Pakhuset i Nykøbing Sjælland til den 4. marts. Jeg ville tage derop, hvis jeg var jer.
Pakhuset
Vesterbro Torv 4
Nykøbing Sjælland
Frem til 4. marts