Birte Ohsten, cafe i Findland.

Skjult side hos Birte Ohsten

Af Pier Marie Andersen - 13. Apr 2021

Man kender mest Birte Ohsten for de lyse og poetiske billeder, hun udførte, da hun flyttede fra København til det vestjyske og i 1983 købte hus i Stenbjerg. Ved en gennemgang af den utrolig store produktion af tegninger/grafik, akvareller og maleri, der findes efter hende, overraskes man over nogle af de tegninger og grafik, der fandtes på Birte Ohstens loft. Der er interessant at tænke på, at man i den danske guldalder i kunsthistorien malede skjulte motiver på indersiden af cigaræsker, for det var ikke noget, offentligheden skulle se.

På udstillingen på galleri Arte kan de besøgende glæde sig til at se motiver, som Birte Ohsten ikke er så kendt for, billeder som ikke tidligere har set offentlighedens lys.

Birte Ohsten, mørkemaleri, fra 1966.

Skift i malerstil

Man kan endvidere overraskes over de mange skift i malerstil, hun var igennem fra hendes afgang på Det kongelige danske Kunstakademi i 1964 og til hendes død 5. februar 2019. Bl.a. overraskes man over hendes mørkemalerier fra tiden lige efter Akademitiden og hendes ekspressive malerier fra 1989/90, da hun fik et rejselegat og rejste til Chile. Hun mødte her en helt anden folklore og farver og ukendte sider dukkede frem hos Birte Ohsten. Hun blev udtalt ekspressiv og malede med voldsomme strøg og fik en meget anderledes farvepalet. Ud over landskabsbillederne malede hun flere motiver med lamaer, med mennesker i landskabet og endelig en række meget fine portrætter.

Der er også flere portrætter med fra Danmark, bl.a. et dobbeltportræt med Anja og Viktor fra Stenbjerg, der hænger side om side med et dobbeltportræt fra Chile, så helt forskellige i farver og karakter. Man skal i portrætterne hæfte sig ved Birte Ohstens indfølende malerstil og den måde, hun får karakteren af den portrætterede frem på. Efter en periode som ekspressiv maler, vendte hun igen tilbage til den lyse og poetiske stil, inspireret af de høje himle og brede vidder i Stenbjerg og ved vestkysten.

Birte Ohsten, 1966.

Ukendte områder

På udstillingen i galleri Arte kan man glæde sig til at se de tegninger og grafik, som er ganske ukendte områder af Birte Ohstens virke. Man vil endvidere kunne se de ekspressive billeder fra Chile og de mørkemalerier, Birte Ohsten malede i perioden efter akademitiden. Der vil også være billeder fra den senere lyse periode, som vi kender så godt. Der er billeder fra Birte Ohstens mange rejser, bl.a. fra miljøet omkring Anne-Grethes hus i Fox-Ampoux, Provence, der var hendes foretrukne rejsemål, og som hun vendte tilbage til hvert forår. Faktisk var det hendes rejsemål i marts måned det år, hun døde, en måned inden hun skulle have været afsted. Fra andre steder er der fine skildringer fra de sydligere himmelstrøg, bl.a. fra Rom. Desuden flere malerier fra Spanien, som ligefrem emmer af sol og varme.

Birte Ohsten er født 16. juni 1934 og er nummer to ud af fire børn. Familien boede i Rødding i Sønderjylland og flyttede senere til Skjern og Nr. Nebel. Hun gik på Kunstakademiet hos maleren Søren Hjorth Nielsen fra 1958-1964. Herefter tog hun et år på akademiets Grafiske skole. Hun var en yderst folkekær kunstner og meget afholdt især i Thy. Hun boede om vinteren i en kunstnerlejlighed i Gothersgade i København.

Galleri Arte
Krinkelkrogen 20, Lildstrand, 7741 Frøstrup
www.galleriarte.dk

Der er fernisering lørdag d. 24. april kl. 14-16.

Udstillingen har åbent kl. 14-17: d. 25. og 30. april, d. 1., 2., og 7.-9. samt d. 14.-16. maj 2021.

Birte Ohsten, Kysset i cafeen, 1982.