Lis Roger - Den vilde tulipan på væggen. Foto: Erik Meistrup.

Sig det med blomster

Af Erik Meistrup - 21. Apr 2023

PPRIMUS er en lille kunstnergruppe på 11 medlemmer fra 1987 i Favrskov Kommune, som i år havde besluttet at invitere kollegaer til at indlevere 1 værk om blomster og livets skrøbelighed og flygtighed, men også om at kunne binde en buket om menneskets forhold til naturen og vores vilje til at bevare biodiversiteten. Som det hedder i oplægget: ”Blomsten er et mangetydigt symbol, og det er vores ambition at skabe ekstraordinær udstilling, hvor hver kunstner bidrager med sit særlige udtryk, så hundredvis af blomster fortæller om skønhed, forfald, kritik, begær og humor”. Jeg kvitterer gerne med ⭐⭐⭐⭐⭐⭐ efter at have været meget skeptisk og næsten droppet at lægge vejen forbi.

Allan Stochholm – Guns and Tulips. Foto: Erik Meistrup.

De politiske blomster

Tankerne kan ikke lade være med at strejfe det gamle Mao-opråb om at lade 1000 blomster blomstre, så den frie tanke nemlig kunne vokse frem (altså lige det der med den frihed blev for meget for despoten, og der blev slået brutalt ned). Det politiske element er også tilstede på udstillingen, dels med Alla Stochholms ”Guns and Tulips”, hvor den russiske bjørn, med et Z som armbind, fortærer tulipanerne som symbol på freden. Eller hvad med plakatmesteren Finn Nygaard med ”Dear Xi Jing” og en antydning af, at noget menneskeligt bliver druknet af den stærke gule stjerne. Der er også Bjørn Kromann-Andersens ”Gun with a Rose”, der fører tankerne tilbage til den portugisiske nellikerevolution, hvor militæret satte blomster i løbet på geværerne.

Anne Grethe Aaen – Træsnit. Foto: Erik Meistrup.

Blomster overalt

Blomsterne vokser også ud af keramikken som hos Gitte B. Jensen med den sorte monolit: ”Blomsterfossil til fremtiden” eller Karina Præstegaards røde viltre vækst: ”The Red Headed League”, hvor hun er inspireret af Sherlock Holmes, Sådan kan man blive ved med at finde eksempler som Ulla Sonnes ”Søanemone”, for også i havet blomstrer det. Der er også tekstilkunstneren Lene Bruun Kolffs ”Blomsterhav”, for som hun siger ”Ved dødsfald på offentlige steder dannes hurtigt et blomsterhav”, som igen lægger på til australske Louise Moana Kolff: ”Buriel Rites”, hvor pigen dekorerer en kiste med blomster. Susanne Ahrenkiel skaber nye farvestrålende blomstertyper af genbrugsmaterialer, der macheter fint med Lis Rogers fremragende fotografi ”Den vilde tulipan” og kan være en kommentar til Anne Grethe Aaens fremragende træsnit ”Du ska ha en Hosta”, hvor faren advokerer for ’kunstige’ blomster i haven.

Hinnerup Kulturhus
Østjylland, Uhresalen
Frem til 26. maj