”Ridset verden” på galleri Arte

Af Pier Marie Andersen - 6. May 2019

Jens Bredholt er for nylig flyttet fra Ringkøbing til Nykøbing Mors. Samtidig har han gennem de sidste 10 år haft sommerhus ved Klitmøller. Her finder han inspiration til mange af sine landskabsmotiver, hvor især havet betyder alverden for den talentfulde kunstner.

Titlen har udgangspunkt i hans brug af en vinkelsliber på bemalet birke-finer. Han er optaget af stregen, men i stedet for blyanten bruger han vinkelsliberen til at ridse konturer i billederne, og på den måde opnår han en reliefvirkning i fladen samtidig med at billederne får en markant og stoflig karakter.

På udstillingen vil der også være lærreder med bl.a. fåre-motiver, som han er inspireret af fra rejser til Færøerne og Nordnorge. Han har endvidere på meget fin vis skildret befolkningen i de lande, han har rejst til. På udstillingen på galleri Arte vil der være billeder fra Thailand, Indien og Petra i Sydjordan.

Noget af det, der imponerer med Jens Bredholts billedunivers er hans utrolige evne til med en eminent sanselig og særpræget opfattelsesevne at indfange de stemninger og det miljø, hvor han nu engang befinder sig. Der er atmosfære og liv i billederne.

Han har haft stor glæde af i sin ungdom at blive vejledt af Sven Havsteen-Mikkelsen, men er grundlæggende autodidakt. Han har tegnet og malet siden barnsben og er meget forbundet med blyanten. Han har altid haft det sådan, at farven ikke skulle være en udfyldning af stregen. Farven og stregen skulle leve hver deres liv, så farven kunne arbejdes ind over stregen og omvendt.

Vinkelsliber og flueøje-bevidsthed

Med vinkelsliberen kunne han for første gang fange det samme udtryk, som han havde i kridtet. Vinkelsliberen kunne fremkalde en stoflighed, som han ikke kunne ramme i maleriet. Samtidig får han en fantastisk fin lys-skygge-effekt og bevægelse ind i vinkelsliber-billederne, som han heller ikke på samme dristige måde kan få frem i malerierne. Det kommer specielt meget udtryk frem i hans danse-motiver, hvor der er sjæl og nerve og dramatik.

Jens Bredholt begyndte at lave vinkelsliber-billeder for 6-7 år siden, da han på Rømø havde fundet skelettet af et får, som han gerne ville billedliggøre. Så var det, han kom på vinkelsliberen. Han er også gået fra tube-farver over til ægge-tempera, der giver nogle mere dybe, sanselige farvetoner, og han kan på den måde blande lige nøjagtig de farvetoner, han ønsker.

Jens Bredholt må betegnes som en meget sansende og iagttagende landskabsmaler med en bevidst særegen og original tilgang til billedmediet. Han tager skitser og fotografier ude i naturen, men når han skal skabe sine vinkelsliber-billeder bruger han det, han kalder flueøje-bevidsthed, dvs han stykker billederne sammen af mange forskellige indtryk.

Galleri Arte
Krinkelkrogen 20, Lildstrand
7741 Frøstrup
Fra 11. maj til 2. juni
www.galleriarte.dk