Peter Carlsen i Verden

21. Jan 2010

En sanseudstilling, der rækker fra kærlighed til bundløs angst – og der er ingen vej udenom

Af Lars Lisberg

Med Peter Carlsen-præsentationen på Vejen Kunstmuseum lander vi lige midt i det klassiske Carlsen-Univers.
"Både hans maleri og keramik er figurativt genkendeligt. Trods en grundig kunstnerisk dannelse og mere end habile tekniske færdigheder ynder han at gøre brug af ganske banale hverdagsmotiver, og gerne med lån fra reklamens verden. I hans malerier er der tilmed tale om klare politiske standpunkter blandet med en flittig brug af bevidste, raffinerede lån fra den europæiske kunsthistorie", skriver udstillingens ophav, museets dynamiske leder Teresa Nielsen.

Peter Carlsen er som før rummelig, åben og ubesværet i tilgangen til dagligdagen, og hans afstemte langsomhed er sanseåbnende og danner oplæg til at tolke ham med vor egen kulturbaggrund.
Anes kan det også, at dybt inde i Carlsen-Universet lurer der råhed og vildskab under den rolige overflade.

Hej, Verden
Da Peter Carlsen, født 1955, kom ind på Kunstakademiet i 1977, mødte han folk som Claus Carstensen, Kehnet Nielsen, Peter Bonde, Nina Sten-Knudsen og Berit Jensen.
Med sig havde Peter Carlsen sin ikke så lidt traditionelle Aksel Jørgensen-skoling, og nu stod han i et miljø, vi i dag husker som både eksperimenterende og turbulent hos professor Sven Dalsgaard.
Peter Carlsen blev voldsomt optaget og fascineret af det eksperimenterende miljø, og i løbet af en årrække finder han ind til det formsprog, vi kender hos ham i dag: Det traditionelle håndværk og de yderst kraftfulde eksperimenter.
Peter Carlsen var da også med, da det nye vilde maleri i 1982 holdt sit indtog i Danmark med udstillingen "Kniven på hovedet" på Tranegården i Gentofte.

Sådan er livet nok
På et ret tidligt tidspunkt anes to tendenser i Peter Carlsens keramiske værker. Der er de helt groteske og underspillede arbejder, og der er de værker, der igen og igen tager udgangspunkt i de mere personlige fascinationer.
Den sidste gruppe er ofte betagende kropsligt selvoptagende og dagligdags. Peter Carlsen viser med charmerende selvfølgelighed, hvordan piger kan være optaget af kroppens mindste detalje, og sammen med Peter Carlsen lægger de helheden nøgen for vi andres nyfigne og forskende blikke.
Og det er ikke årstidsbestemt galskab, det er fyrige historier fra den brogede verden, og der er grund til at høre efter, for her er også nogle af alle de drømme, som vi drømte, og fremtiden er lige nu.
Et sted sidder Peter Carlsen og sender beskeder til tiden, Jorden, til livet og håbet, og nogle af hans figurbeskeder er svimlende smukke og fascinerende. Han er en stærk duelig dansk kunstner, og han bevidner, at virkeligheden er til.
Og udstillingen er ædel og gedigen kunstformidling, som er med til at danne veje og grobund for et rigere og bredere kulturliv, hvor kvaliteten er i højsædet.

Vejen Kunstmuseum
Østergade 4, Vejen
Frem til den 28. april
Artikel fra: Nr. 01 / 2010 – Jan / feb