Per Arnoldi 75 år

23. Aug 2016

Af Grethe Hagensen
grethe.hagensen@youmail.dk

I maj måned fyldte verdensmanden, kunstmaler, TV-vært, scenograf, fortæller og meget mere, Per Arnol-di, 75, men når man bærer det navn, er det helt O.K. at blive fejret hele året. Så derfor udstiller Arnoldi nu for tredje gang på Utzons ”ørkenfort” i Skagen – men med helt nye malerier.

Farveglæde
Som altid mødes man af en sprudlende farveglæde ved mødet med den iderige kunstners værker.
De rene farver, de afgrænsede farvefelter og den forenklede stil har fulgt ham hele vejen. Vi husker alle de 6 plakater, som han tegnede for DSB midt i 70`erne og alle de andre plakater om forskellige emner op gennem årene. Så simpelt ser det ud, når alt overflødigt er skrællet væk, og så visuelt stærkt kan det gøres.
I de nye værker er motiverne rum, døre, vinduer og landskab i Arnoldis kendte stramme streg i stærke lysende farver. Ja næsten selvlysende træder husene frem i det blå landskab, og opdelingen i felter virker som døre eller åbninger, der leder ind og ud af de enkelte motiver. Med klassisk sikker sans for komposition og farveholdning fremtræder malerierne enkle men knap så stramme i formen som tidligere. De primære farver er stadig gul, blå og rød.

Formidleren
Per Arnoldi har altid været lidt af en outsider og befundet sig vel i denne position. Han er oprindelig uddannet lærer men debuterede i 1961 som ung autodidakt maler på Charlottenborgs forårsudstilling. Gennem årene har han udført over 600 plakatopgaver, og han er repræsenteret på mange museer i både ind- og udland. Han er internationalt orienteret og har skabt diplomatiske forbindelser mellem kunsten og erhvervslivet, før det blev almindeligt at nævne ordet sponsorship!
Og så er han en gudsbenådet kunstformidler. Har man oplevet ham live i et foredrag, hvor han øser af sin store viden om kunst, glemmer man det ikke med det samme. Hans sproglige talent er evident, og han fik da også Modersmål prisen i 2011. Danmarks Radio har brugt ham i ikke mindre end 50 tv-udsendelser, hvor Per Arnoldi var en meget kompetent formidler og vært på kunstquizzerne, der var med til at øge den almindelige interesse for kunst i 1980` erne.
”Jeg er en entertainer, der maler i min fritid”, har Arnol-di sagt, men han er så meget mere denne glade multikunstner og verdensmand.
Til efteråret udgiver Gyl-dendal første bind af Per Ar-noldis erindringer.
Kunstavisen ønsker til lykke med fødselsdagen!

Skagen Odde Naturcenter
Bøjlevejen 66, Skagen
Frem til 20. oktober
Artikel fra: Nr. 07 / 2016 – Aug. / Sept.