I forgrunden keramik af Mette Marie Ørsted.

Samler Carsten Bagge Laustsen på Vesthimmerlands Museum

Af Pier Marie Andersen - 25. Mar 2023

Carsten Bagge Laustsen har samlet på kunst gennem 30 år, og det er blevet til 400-500 unikke værker. Nu er hans store drøm om at se alle værkerne i sammenhæng gået i opfyldelse. Det er blevet en både smuk og spændende udstilling, hvor billeder og keramik spiller godt sammen. I forhallen mødes man af keramik mellem 1900-1930. I den lille sal udstilles Gutte Eriksen og otte jyske keramikere. I den store sal de store bornholmske keramikere og andre nutidige skulpturelle keramikere. Gennemgående for alle rum er grafik, malerier og gobeliner på væggene.

Efter overvældelsen kigger man nærmere.

Selve tilrettelæggelsen af udstillingen er gennemtænkt og struktureret. Man får et rigt indblik i, hvordan Carsten Bagge Laustsen har indsamlet og opdelt samlingen i relevante kunstnernavne og tider. Fx i mellemgangen hvor der bl.a. er keramik af fire keramikere, Hans Adolph Hjorth, Søren Kongsstrand, Karl Schrøder og Martin Mogensen (1900-30). Hos dem alle kan man se, at ornamentet og dekorationen dyrkes. Det er tydelige eksempler på skønvirke og art deco.

I forgrunden keramik af Kim Holm.

I den lille sal er vægten lagt på Gutte Eriksen, der er en af de helt store i dansk keramikhistorie. Hun har inspireret en hel generation af jyske keramikere, bl.a. med hårdtbrændt lertøj, vægt på glasuren og japanisme. Man kan sammen med Gutte Eriksens keramik se eksempler på dette med otte jyske keramikere. Den japanske inspiration er tydelig blandt mange af gruppens medlemmer. Bl.a. Kim Holms meget elegante og æstetisk fine værker. Bag podiet med hans keramik hænger der fine gobeliner af hans hustru, Ann Sloth. Af andre keramikere er der Anne Fløches cirkulære relieffer med lyse, brunlige og mørke glasurer og med hul i midten. På væggene hænger desuden en stor fin ophængning, hvor der bl.a. er fine grafiske værker af Palle Nielsen. Noget af det, man bemærker, er de mange grafiske arbejder og flere malerier af Rasmus Nellemann. Han var en af de første Carsten Bagge Laustsen for 30 år siden begyndte at købe kunst af. Siden er det blevet til 200 værker af denne kunstner. Det spændende er, at man kan se en udvikling fra de første Lundstrøm inspirerede værker til de senere mere 2-dimensionelle og abstrakte billeder.

T.h. keramik af Lone Skov Madsen.
I forgrunden værker af Bente Skjøttgaard.

I den store sal er bl.a. tre store bornholmske keramikere: Lisbeth Munch-Petersen og søsteren Gertrud Vasegaard samt Ulla Gahrn. Af andre er der mere nutidige keramikere som bl.a. Bente Skjøttgaard, Lone Skov Madsen, Inger Thing og Mette Marie Ørsted. Endelig en af de store mestre inden for keramikken, nemlig Aage Birch. Det er så utrolig smukke og givende keramiske værker, der er i denne sal.

Samtidig med den visuelle del er der i rummene informative plancher, hvor man i korte træk får oplyst noget om tiden og kunstnerne. Der er også et mindre katalog, hvor man får indtryk af, hvad det vil sige at være samler. I det hele taget en utrolig smuk og informativ udstilling, hvor kun en ting halter, nemlig de mørkgrå og tunge podier. Nok binder de udstillingen sammen, men hvor ville det være så meget mere befriende med hvide podier, så de smukke værker kunne blive fremhævet så meget mere.

Vesthimmerlands Museum
Søndergade 44, Aars
Frem til 14. maj

I forgrunden elegante skulpturelle værker af Aage Birch. På væggen cirkulære relieffer af Vibeke Stubbe.
Artikel fra: Nr. 03 / 2023 – Marts / April