Det er både tålmodigt og oftest hvidt som uskyldig sne, men papir kan også vise dystre bagsider af livet
Det er umuligt at beskrive menneskehedens historie uden at medtage papirets revolutionerende rolle. Fra kærestebreve over erklæringer om menneskerettigheder og revolutionære manifester til pengesedler, bibler, bøger og den daglige avis har papir været brugt som måske det vigtigste kommunikationsmiddel udover stemmen.
Indenfor kunst har papir også været nyskabende, ikke kun som materiale til tegning og akvarel, men også som stof til skulpturer og brugskunst. Og i dag er papercut traditionen i særdeles levende live.
Derfor fik Kastrupgårdsamlingen den glimrende ide at invitere erfarne papirkunstnere som Mathias Malling Mortensen, Stinne Bo, Peter Callesen og Amanda Betz til at forholde sig til papirets skyggesider.
Kastrupgårdsamlingen har i forvejen en af landets bedste grafiksamlinger med over 6000 værker, så papirarbejdet hører naturligt til stedet.
Af de fire papirklippere er Peter Callesen den ældste og mest kendte, senest havde han en stor udstilling på Sophienholm nord for København. Denne gang udstiller han bl.a. Skeleton Shirt, en ret uhyggevækkende papirskjorte med huller i ryggen. Den hænger med skæv projektørbelysning og kaster faretruende skygger.

Stinne Bo har en spændende serie If Plants Could Speak, der på syrefrit papir tilsat lim og soft pastel giver fascinerende 3D virkninger. Væksterne har ordet, mens de indsatte mennesker på ferie i planteriget ses fra ryggen og mest som irrelevante indvandrere. Det er en udsøgt teknik, Stinne Bo har udviklet.

Mathias Malling Mortensens teknik er lige så suveræn i sin serie Luminous, der på en række vandrette tynde strimler agerer gitter til ophængning af diverse former. Skyggevirkningen bag den udklippede facade giver værkerne perspektiv og dybde.

Amanda Betz tilfører et asiatisk blik fra Pakistan i sine papirer, bl.a. med et stort bundt tøjrester og pjalter fra Lahore, Punjab. Hun har generøst tilføjet på skiltet Materialet må gerne berøres.
I et andet værk, der er en akvarel på genanvendt bomuldspapir fra Pakistan, har hun i flere lag skabt et anatomisk alternativt kort over de tragiske oversvømmelser i Pakistan i fjor.
Og netop fra Asien, specifik fra Kina, stammer opfindelse af papir for 2000 år siden. Men selve navnet stammer fra den egyptiske papyrusplante.
Vi mindes igen om papirets fascinerende mangfoldighed som materiale og stof til eftertanke.
Kastrupgårdsamlingen
Kastrupvej 399, Kastrup
Frem til 18. februar 2024
