Pågående og sensitiv

20. Oct 2016

Af Lise-Lotte Blom
llb@nalnet.dk

Udstillingens titel er: Back into the Darkness, hvilket kan referere til indhold såvel som til teknik. Ligesom indholdet  både omfatter scener spækket med krigsdramaer og scenerier  fyldt med stilhed og ensomhed.

Reportagearbejde og private arbejder
Jan Grarup (f.1968) har i mere end 25 år dokumenteret krig og katastrofer overalt i verden. At arbejde med så voldsomme temaer, som Grarup gør, må være hudløst opslidende. Men man fornemmer, at han vil gøre alt for at bruge fotojournalistikken som et redskab til at fortælle historier om mennesker, der ellers intet talerør har. Den del af fotografierne, der omhandler hans private arbejde, omfatter portrætter og landskaber. Især landskaberne  giver stof til at finde ro og skønhed, der kan give sindet balance og ensomhed, opfattet meditativt. I den private afdeling arbejder Grarup mere og mere med gamle fototeknikker og anvender store kameraer med lang eksponeringsteknik. Det er følgelig en langsom teknik som kontrast til reportagearbejdet, hvor alt drejer sig om at indfange lige det sekund, der synes afgørende for fotoets appel og oprigtighed.

Heart of Darkness
Grarups udstilling vises i det tidligere Fyns Kunstmuseums store skulptursal med en opbygning af poetiske inddelinger efter tekster fra bogen Heart of Darkness, 1902 skrevet af den britiske polsk fødte forfatter Joseph Con-rad. Conrads roman er en såkaldt rammefortælling, dvs. med en fortælling inde i fortællingen.  Conrads Heart of Darkness inspirerede i øvrigt Ingvar Cronhammar til at udføre installationen Stage, netop udstillet i 1991-92 i samme lokale, hvor Grarups fotos nu vises. Udstillingen med titlen Heart of Darkness var en fællesudstilling med Allan Stabell, vist i Lunds Konsthall og på to andre danske kunstmuseer.  
Conrads bog ulmer af frygt, men også af livsvilje, fordi han ønsker at få andre mennesker til at reflektere over tilværelsens hændelser, også rædslerne. Dette gælder også Jan Grarups katastrofe-fotografier. Det er en overvældende og krævende ud-stilling, der opfordrer til at betragteren engagerer sig og tager stilling!

Jan Grarup
Grarup er uddannet fra journalisthøjskolen i Aarhus. Han har igennem de seneste årtier rejst verden rundt flere gange for at dække krige, konflikter og humanitære katastrofer.
Han er blevet hædret med en række fornemme priser, herunder to nomineringer til W. Eugene Smith fond for  humanistisk fotografering, en særlig pris fra Leica Oskar Barnack Award samt mange andre udmærkelser. Han har vundet VISA D’OR for dækningen af Darfurs humanitære krise.
Han er forfatter til bogen Mærket for livet, ligesom han i 2006 udgav  den retrospektive bog: Shadowland med forord af H.H. Dalai Lama.

BRANDTS 13
Jernbanegade 13, Odense C
Frem til 30. december 
Artikel fra: Nr. 09 / 2016 – Okt. / Nov.