Anders Zorn - I skærgården, 1894, Nasjonalmuseet, Oslo. Foto: Børre Høstland.

Ordrupgaard kommer helt tæt på svenske Anders Zorn

Af Ida Aakerlund - 23. Oct 2021

Med “Det bedste under solen” har Ordrupgaard åbnet op for det bedste under Snøhettas nyåbnede “Himmelhave”

På en let og elegant måde forbindes samlingens nye og ældre arkitektur samt kunstpark med et spejlende skatkammer, der bugter sig legende og bølgende over jorden stræbende mod arkitektur, park og himlen. Men som endnu mere forunderligt søger 14 meter ned under jorden. På mest sublime vis slår dette underjordiske skatkammer dørene op med en særudstilling af den svenske kunstmaler Anders Zorn. Og her kan der virkelig tales om en verdensmand. En kunstner, der formåede at arbejde flittigt under de fjerne solrige himmelstrøg til det helt nære folkelige hjemstavnsliv. En kunstner, der forstod at begå sig med stort set alle folk. En mand, der kunne netværke og nyde kunstnerlivet på de bonede internationale gulve såvel som folkelivet. Men mere end noget andet skildrede han igennem alle år det lokale nærmiljø i Mora, som han trofast nærede dyb kærlighed til hele livet.

Anders Zorn – Midnat, 1891, olie på lærred, Zornmuseet, Mora. Foto: Lars Berglund.

Mora og Dalarne

I 1886 erhvervede Zorn og hans kone Emma en grund i fødebyen Mora. En drøm allerede sat på ord i 1884: “Jeg længes uhyggeligt efter den gamle halvø den bedste under solen. Snart duer intet andet for mig end det, der er svensk”.

I disse mange værker kan den besøgende dykke ind i det unikke lokale miljø og fællesskab. I høj grad åbner værkerne op for og sniger sig ind i en folkekulturel arv med motiver fra lokale traditioner. Dette kan beundres i maleriet ”Midsommardans”. Her indlemmes beskueren i fællesskabet og omsluttes helt tæt af musik, latter og dans.

Et liv tæt på natur, fiskeri, musik og håndværk. Et liv, som parret elskede så dybtfølt, at de endda var med til at starte et børnehjem, en folkehøjskole og et frilandsmuseum.

Udstillingens skatkammer

Udstillingen rummer intet mindre end 50 værker samt et par møbler fra Zorns kunstnerhånd. Ligefra de første ungdomsår med primært akvareller til hans sidste selvsikre selvportræt i olie, der netop fremviser en stolt distingveret Zorn. En kunstner med et stærkt blik klædt i et rødt jakkesæt placeret midt i hans højtelskede hjem.

Anders Zorn – Margit, 1891, olie på lærred, Zornmuseet, Mora.

Søg ind under “Himmelhaven”

Ordrupgaard formår med denne særudstilling at lade de nye udstillingsrum funkle med en helstøbt Zorn. “Det bedste under solen” løber som en tråd igennem Zorns liv fra hans mange rejser og til hans enkle liv med Emma i Dalarne. Og netop det gode liv fremvises 1:1 med den besøgende i et hjørne med møbler og med tekstilkunst fra kunstnerhjemmet. Her kan den besøgende fornemme Zorn sammen med tidsånden samt den kulturelle folkearv.

Ordrupgaard
Vilvordevej 110, Charlottenlund
Frem til 9. januar 2022

Artikel fra: Nr. 09 / 2021 – Oktober /November