Objects og monsters

19. Aug 2010

Af Inger de Stricker

I det glimrende lille galleri ved navn Mortensen og Markman, der har til huse i gartnerboligen på Fuglsang Gods på Lolland, afholdes der for øjeblikket en god udstilling med glaskunstneren Karin Mørch, så hvis man ønsker sig et uhyre af glas i sit hjem, er der gode muligheder lige nu for at erhverve sig et fredeligt af slagsen.
Karin Mørch har stort set beskæftiget sig med glas hele livet, som født ind i en glasfamilie fra Fensmark, og hun er uddannet forskellige steder, bl.a. på Glas& Keramikskolen på Bornholm, hvor hun var færdig i 2002.
Hun arbejder med glas på samme måde som når en bronzestøber arbejder med cire perdue teknikken, hvilket vil sige, at hun starter med at lave en grundform i voks. Dette er skulpturens senere form. Ovenover den laver hun negativform i gips med nogle kanaler ned til voksdelen. Herefter handler det om, at få voksen ud og glasset ind, så glasset kan udfylde det tomrum, hvor voksen har siddet. Til sidst hugger man gipsnegativformen af, og glasskulpturen er klar til sidste efterbehandling.
Kunstneren har til udstillingen arbejdet med ganske få forskellige former. Alligevel virker skulpturerne forskellige, fordi de er vendt og drejede og ændret en lille smule. Der er også lavet små variationer med mængden af glas under støbningen, så udtrykket i formen ændres.
Skulpturerne har hver sin farve, og i hver skulptur er der kun en glasfarve.
Til gengæld betyder forskelligheder i skulpturernes glastykkelse, at der i glasset opstår mange nuancer, når lyset gennemtrænger glasset, og der skabes stor skønhed via glassets transparens, som også er med til at understrege skulpturens lineære former. I alt er der udstillet 25 små og mellemstore skulpturer, heraf de 13 med titlen curious objects. Herudover er der en serie med navnet fabulous monsters, som er runde og organiske glasformer af abstrakt karakter.
Endelig er der en lille serie, der hedder ice, glasskulpturer uden farve, men med matte overflader, som isede vinduesruder om vinteren, når man vil se ud af vinduet og ikke kan.
Åbningstider er lørdage og søndage fra 12.00-17.00 samt hverdage efter aftale. Yderligere informationer på www.mortensenmarkman.dk

Mortensen og Markman
Nystedvej 75, Toreby L
Frem til den 19. september
Artikel fra: Nr. 07 / 2010 – Aug. / sept.