Morten Schelde - Heronymus - 2018.

Nye Blikke… I Hus med Richard Winther på Kastrupgård

Af Poul Brasch - 25. Jun 2018

I Vindeby på Lolland ligger Richard Winthers hus. Selv er han ikke mere 1923-2007. I 1995 malede han 55 malerier på 71 km2 vægge. Et fantastisk skue. Sammenholdt med sine øvrige kunstneriske udfoldelser, så er der, sådan lidt nutidigt … gang i den. En fantasifuld fantast, fuld af genistreger og andre sjove udfoldelser. Han blev gerne inspireret af de store mestre og kunsthistorien generelt, det ses i en del af værkerne, nok lånt og parafrase, alligevel ender det som en Winther. Det er eksistentielt, at kvinden, kærlighed, elskov, liv og død er de mest oplagte motiver i Richard Winthers produktion. Som en kannibal fortærede Richard Winther kvinder og spiste helt op. Der er en utrolig smittende og forførende ekspressiv energi i hans værker. Abstrakt- og primært figuration går gladelig hånd i hånd gennem et farverigt univers.

I live var Richard Winther dus med mange og utrolig aktiv og søgende på den danske kunstscene. Eftermæle er en underlig størrelse. Hvem, hvad og hvorfor er markedskræfter, som på forunderlig vis bærer nogle frem både i livet som døden. Richard Winthers stjerne blinker ikke så kraftigt i eftertiden. Gemt, men ikke glemt.

Fire kunstnere har ikke glemt. De er tilligemed udstillingens kuratorer, Lars Thygesen, Birgitte Støvring, Anne Torpe og Camilla Thorup har sat 13 kunstnere stævne inkl. dem selv, til en hyldest af Richard Winther.

Richard Winther -u.titel- 1989 og 1998.

”Nye Blikke – I hus med Richard Winther”

Alle kunstnere er født imellem 1972 og 1982. Gennem deres medier, materialevalg og åndelige slægtskab med Winther har de alle skabt værker med lån og inspiration fra det Wintherske univers.

Kastrupgårdsamlingen er et dejligt sted. Lokaliteterne er indbydende og favner stort set alle kunstnere som kunstformer.

Når der bladres i den tilhørende udstillings bog, så er samtlige 13 kunstners værker ophængt og installeret i Richard Winthers hus. Det er betagende smukt. Værkerne svinger smukt i det medtagne hus. Det ser ganske naturligt ud, som var de født til stedet. Den energi bogen udsender, findes ikke i ophængningen på Kastrupgårdsamlingen. Hvordan man hænger energi op, bliver svært, at definere. Sagen er bare, at dialogen med Richard Winther knap nok høres. Ikke en kritik af de mange kunstneres skønne arbejder, det er bare som det oftest er, hver enkel kunstners værker hænger tavst side om side. Som en solo sammen med andre. Tænkte om Richard Winther ville synes det var lidt for pænt og borgerligt? Han ville måske udbryde: ”Hvor hænger vildskabens gnist?” og han ville tage sig bekymrende til skægget.

De 13 kunstnere er Contemporary Artists. Uden at dissekere hvilke og hvorfor, så kunne Winther sjælen sagtens spores og mærkes i mange af værkerne. Derved angivers, at nogle virkede mere tænkte end fyldt med spontan skaber glæde.

De 13 deltagende kunstnere er: Rikke Benborg, Peter Linde Busk, Mette Colberg, Christian Finne, Gudrun Hasle, Jeanette Hillig, Claus Hugo Nielsen, Kasper Oppen Samuelsen, Morten Schelde, Birgitte Støvring, Camilla Thorup, Anne Torpe og Lars Tygesen.

Kastrupgårdsamlingen
Kastrupvej 399, Kastrup
Frem til 30. september

Peter Linde Busk-Lost in La Mancha-Stentøj mosaik 2018.
Artikel fra: Nr. 06 / 2018 – Juni / August