Ny strategi på HEART

21. Mar 2016

Af Brynhild Bøtker Eriksen
brynhilderiksen@hotmail.com

Ny strategi på HEART
På trods af manglende fernisering og noget begrænset foromtale lykkedes det mig at finde ind til HEARTs nye strategi, hvor de vil skrue op for adgangen til vores allesammens fælleseje, nemlig vores kunstskatte.

Piero Manzoni
I en af HEARTs store sale ”mødes man i badeværelset” med en af de vigtigste italienske kunstnere, Piero Manzoni, som var en central figur i udviklingen af kunstformen konceptkunst.
Manzoni kom i 1960 0g 1961 til Herning, inviteret af skjorteproducent Aage Damgaard, og han fik her en kunstnerisk frihed, som har resulteret i at hans værker forblev i Herning. Så-ledes er det ikke underligt, at HEART med en vis stolthed øn-sker at fremvise mange af disse værker for publikum.
Et stort antal af dem er nu igen, igen hentet frem fra gemmerne, og spændende er det, om de kan blive ved med at provokere og vække forargelse.

Lort eller guld
Udstillingen ”Kun en dåse” tager udgangspunkt i værket ”Merda d’artista”, lort på dåse eller kunstnerlort – en serie af 90 individuelt mærkede dåser, der hver indeholder 30 gram af kunstnerens afføring. Er det lort eller guld?
Her er det, fotostaten med Manzoni fotograferet ved sit toilet kommer ind i billedet. Stolt viser den unge kunstner på fotoet en dåse lort frem. Eller er det kunst, han har i hånden?

Magisk sokkel
Frem fra gemmerne er hentet mange andre, noget anderledes, men stadig typiske nøglebegreber i Manzonis kunst, konceptkunsten.
På en spændende tur rundt i udstillingslokalet møder man eksempler på mange af Man-zonis datidige provokationer. Nu, hvor nogle af os har gennemlevet (og ”overlevet”) hans kunstneriske eksperimenter, virker det ganske forunderligt og dejligt humoristisk med en genopfriskning at disse værker.
Vi får i udstillingen muligheden for at træde op på en af de magiske sokler, Manzoni har skabt. ”Stå her, og du er kunst”, lyder opfordringen over en simpel trækasse. Manzoni stiller generøst soklen til rådighed og hjælper os på vej, men kræver at vi selv bidrager og færdiggør værket.
I lokalet dominerer også Piero Manzonis akromatiske værker, som kræver fordybelse og ro, ligesom hans 7,2 km lange linje ”Linea”, indkapslet i sin smukke blykappe endnu engang kommer til sin ret som et monument over tresser-idékunstens ellers så flygtige udfoldelser. På væggen i HEARTs restaurant kan man iagttage spændende fotos fra den tid, stregen blev til på Herning Avis den 1. juli 1960.
Manzoni sættes i skøn forening med andre værker fra HEARTs unikke, italienske samling, med kunstnere som Jannis Kounellis, Enrico Castellani og Paolo Scheggi.

HEART
Birk Centerpark 8, Herning
Frem til 21. august 
Artikel fra: Nr. 03 / 2016 – Marts / April