Anders Brinch - All together now, 2006.

Ny samling af nutidskunst indtager Kunstmuseet KUNSTEN i Aalborg

Af Pier Marie Andersen - 21. Nov 2020

Margit og Jens Haven Christiansen forærede i 2019 en imponerende samling af nutidskunst til Kunsten, Museum of Modern Art i Aalborg. Med foræringen er der føjet en række nye navne til samlingen som Peter Linde Busk, Mie Mørkeberg, Cathrine Raben Davidsen og Morten Schelde. Og til den eksisterende samling er der kommet flere værker til af bl.a. John Kørner, Julie Nord og Allan Otte. Hele denne nye samling er på 56 værker, hvoraf nogle er på lærred andre på papir.

Samlingen er blevet til over fire årtier med toneangivende kunstnere som Erik A. Frandsen, Michael Kvium og Peter Bonde fra 1980’ernes ’vilde’ udtryk samt nye interessante og yngre kunstnere. Her bl.a. Anders Brinch, hvor en af hans værker ”All together now” har samme titel som udstillingstitlen. Af andre spændende bud er der bl.a. Katrine Ærtebjerg, Julie Nord, Adam Saks, Cathrine Raben Davidsen og Morten Schelde.

John Kørner – Front of flying Shop, 2019.

Smukt gennemført udstilling

Udstillingen ”All together now” er smukt gennemført med Erik A. Frandsens seks mosaiksøjler, der krandser den lange gang foran syv mindre udstillingsrum. I et af rummene ses et værk ”Stålblomst”, 2006, hvor han har ridset en blomst ind i råt stål. Det kan ses som en videreførsel af stilleben-traditionen, som vi kender den fra den flamske kunstscene fra 1500-tallet, men med et nutidigt materialevalg. I samme del af udstillingen ses Peter Bonde med billedet ”Death Valley”, 2006, hvor realitet og fantasi spiller sammen. I samme rum hænger to af John Kørners malerier, bl.a. ”Front of a Flying Shop”, 2019. Egentlig er det en helt virkelighedstro verden med bjergene og himlen, men så pludselig – out of nowhere – svæver en overdækket butiksbod med varer i himlen og bryder totalt med tyngdeloven. I billedet ”Running to-wards the Ocean”, 2017 ses i forgrunden ligeledes en slags bod, men hvor en figur løber mod intetheden. Dette lægger op til de visuelle og filosofiske problemstillinger, John Kørner arbejder med i sine billeder som et kunstnerisk greb. I udstillingens anden ende ses et rum udelukkende med Michael Kvium billeder. I kunstnerens billeder udspiller der sig ofte groteske, grumme og tabubelagte handlinger og situationer, hvor Kvium blotlægger de grimmeste sider af menneskets eksistens. Bl.a. i værket ”Ophold” hvor en kvinde holder et barn frem, der fremstår som en livløs kludedukke. Det aflukkede rum og det blodrøde gulv giver anelser om noget uhyggeligt, måske en ofring eller en bloddåb/bad. Ikke noget at sige til, at de har de karakteristiske Michael Kvium badehætter på, gustengule med sorte pletter.

Cathrine Rabens Davidsen – Stolen Language, 2009.

Cathrine Raben Davidsen

I et af udstillingens rum bemærkes især Cathrine Raben Davidsens stærkt koncentrerede billeder, der går i dybden med problemstillinger, der vedrører eksistensen. Hun bryder med de klassiske kompositionsprincipper og hendes behandling af farve-tekniske greb og linjeforløb er helt særegen. Hun arbejder med portræt og figurskildringer, og på udstillingen fanges øjet af billedet ”Stolen Language” fra 2009. Billedfladen er i en fortættet gul farve, og portrættet er malet lysere op fra det gule. Et meget smukt portræt hvor titlen indikerer flere betydninger. I et andet billede ”Puppet” ses et portræt af en asiatisk kvinde, lukket og utilnærmelig. I billedet ”Things to come” forener Raben Davidsen det abstrakte med det figurative. I billedet fremstår kvindeskikkelser med en transparent form og stiller spørgsmål ved liv og død, virkelighed og drøm.

HuskMitNavn – Uden titel, (Mona Lisa), 2009.

Af pladshensyn kan her kun nævnes nogle få af de kunstnere, der er repræsenteret i samlingen. Nogle meget seriøse bud, der berører eksistensen og nogle mere sprælske, der både virker forfriskende og forløsende. HuskMit-Navn viser en parafrase over Leonardo da Vincis billede af Mona Lisa – Uden titel, 2009. Et humoristisk bud på, hvordan Mona Lisa også kan se ud! Man kan danne sig et fint indtryk af alle de nytilkomne værker i det katalog, der er udgivet i forbindelse med overdragelsen af Margit og Jens Haven Christiansens samling til Kunsten.

KUNSTEN
Museum of Modern Art
Kong Christians Allé, Aalborg
Frem til 5. april 2021

Artikel fra: Nr. 10 / 2020 – November / December