Jonna Pedersen - Who Is the Fairest of Them All, pr-foto

Noget om helte

Af Inge Schjødt - 26. Jan 2023

Jonna Pedersen maler til eftertanke, når Amy Winehouse’s, Helle Thorning-Schmidts og Jacqueline Kennedys gevandter indtager billedfladen i udforskning af den menneskelige eksistens

Hvad vil det sige at være menneske? Det grundspørgsmål får mange – måske især mange kunstnere – stillet sig selv gennem tiden. I vore dage er det de færreste, som tyer til de klassiske fortællinger fra den græsk-romerske mytologi – eller kristendommen, for den sags skyld, når de eksistentielle spørgsmål skal udredes.

I LegeHuset i Rødovre hos billedkunstner Jonna Pedersen er det vore dages helte, der finder vej til lærrederne. Lige fra de fiktive karakterer i tegneseriestriber og tegnefilm, som fx Snehvide, til de helt konkrete rollemodeller fra den nyeste verdenshistorie, hvor der i dag er kommet meget mere fokus på fatale femmes som Helle Thorning-Schmidt, Madonna og Amy Winehouse.

Det begyndte med sko

Al begyndelse er svær. Vi rejser os fra kravlestadiet på alle fire, og hvad så? Op at stå, op at nå, op at se! – Og derpå sendes måske også et blik indad.

Jonna Pedersen har tegnet og malet sko med tanke på det personlige ståsted, og derfra er hendes inspiration gået i retning af barndommens påklædningsdukker.

Påklædningsdukkens mulighed for at skildre et Alter-Ego har vist sig at bære en vedvarende kilde til inspiration. Fra Prinsesse Margrethe med muffedisse over rockhistoriens Elvis Presley, Freddy Mercury og frem til David Bowies Stardusty støvleben. Her træder så Robin Hood med bue og pil ind på scenen, sammen med Madonnas brilliante corsage, og musikidolet Amy Winehouse’s kjole, hårpragt, ballarinasko og tatoveringer af hestesko, der fandt ind i billedkunstnerens malede collager.

Jonna Pedersen – I had a Dream, pr-foto

Ikke mere vold

Da krigen brød ud i Ukraine vendte Jonna Pedersen sig mod et andet af historiens voldsomme scenerier, der har fæstnet sig hos de fleste, som husker det, eller har set billeder og film efterfølgende: Mordet på J.F. Kennedy, hvor Jacqueline Kennedy i et helt døgns tid beholdt spadseredragten på, som var oversmurt med præsidentens blod. Præsidentfruens stoiske værdighed har fæstnet sig i hukommelsen til heltestatus.

For Jonna Pedersen blev den ikoniske dragt og Jackies store solbriller et symbol til eftertanke, mens Radisserne i kanten af billedet stirrer ind i en gul-blå nyhedsstrøm. Er vi virkelig ikke kommet videre? Skal krig og vold virkelig have lov at fylde opmærksomheden?

Jonna Pedersen – Emmef RIOT, pr-foto

Kunne hun virkelig tillade sig det

En helt eller antihelt blev forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt for nyligt, da hun gjorde sin entré til HM Dronningens Jubilæumstaffel i en underskøn kreation af Søren Le Schmidt, som mildt sagt vakte opsigt på grund af den flotte udskæring og udsigt til et stk nøgen kavalergang.

– Den kjole var jeg simpelthen nødt til at reagere på, fortalte Jonna Pedersen for nyligt ved en artist talk i DRs Kunstforening.

– Debatten, den vakte, forundrede og foruroligede mig, for i min optik må man bære præcis det tøj, man har lyst til, forklarede Jonna Pedersen.

– Her må kvinderne gerne gøre et oprør igen-igen, for den personlige frihed, derfor titlen Emmef RIOT.

Jonna Pedersen har ret i, at der er sket noget med vores snæversyn, som desværre optræder temmelig indskrænket, når helte og heltinder træder an og træder op i overraskende påklædninger.
Tænk også blot på Vejrværternes udfordringer med at stå i fred foran de rullende tv-kameraer.

– Ved din maske skal jeg kende dig, enten du præsenterer dig som dig selv med din selvfølelse i behold, eller du skrøbeligt, ungdommeligt spejler dig i alle veninderne på Tik-Tok og Instagram, og låner andres mening.

Jonna Pedersen formår med sine malerier at tolke tiden, vores omgangsformer, nærvær og kommunikation med hinanden, og sætter sin palet ind på at bibringe noget væsentligt til din og min eksistentielle bevidsthed.

Læs mere på www.jonnapedersen.dk

Jonna Pedersen, Starduzt, pr-foto.