Nervøs klarsynet

26. Sep 2016

Af Poul Brasch
Poul.Brasch@gmail.com

Daniel Richter er født 18. december 1962 i Eutin, Tyskland.
Uddannet ved Hochshule für bildende Künste, Hamburg. Bosat og arbejder i Berlin. CVét siger: Fra punk rebel til feteret verdens maler.
Direktør for Louisiana, Poul Erik Tøjner åbner udstillingen, foran en stor samling af mennesker. Det skue kun-ne næsten være et værk af Daniel Richter”Reflect” 2008, Det kunne det godt være. Måske lyset ikke er helt af samme kaliber. Elektrisk lys har ikke samme mystiske nervøsitet, som et båls blafrende skær.
Der var med spænding i maven, at undertegnede sad i bilen på vej til Humlebæk. Daniel Richter kender jeg kun fra youtube film og litteratur. Han er dog for længst lukket ind i min eksklusive klub ”Mine helte”. Nu skal jeg stå mindre en 20 cm fra værkerne. Lyst til at røre, men det må jeg ikke. Afstand og alligevel nærværende. Det enkle værks hjerteslag høres tydeligt, alle sammen lyder næsten som Verdis ”Fangernes Kor”.
Står overfor malerier af utrolig virtuositet. Ser tæt på den malede overflade, pastøs, ubesværet penselføring hen over indtørrede farve knolde, måske fra aflivede før værker. En hårdtslående overflade. Så er det man går skridt tilbage. Grove penselstrøg samler sig til en figurativ, noget voldsom verden, hvor det helle dirrer nervøst og små ildfluer flyver hvileløst rundt, kastet op i mørket af bålet, der knitrer varmt, hyggeligt og farligt. Dyrene hyler med byens larm. Mennesker i gang med gøremål, sammen, alene, må-ske af lyssky karakter. Lys og skygger spæder spændingen op. Ildevarslende på smukkeste vis.

Bagsiden af samfundet og livet. Det vi helst ikke vil vide noget om.
Er det sådan bagsiden ser ud? Det er da smukt. Dragende og forførende er de mørke og dramatiske lokaliteter, når de er klædt på i Daniel Richters lyriske og legende palet.
Historie malerierne bevæger sig fra storby, baggårde, skov, parker, ensomme huse, hen over havet til bjerge. Mennesker er der alle vegne, en lokalitet, noget seksuelt, fraværende, egoistisk, en-somme med evige nervøse trækninger. Et moderne menneskes karakter træk. Historier med utrolig dybde. Kan mærke at smerten, truslen, nervøsiteten smitter i en forunderlig, Flowerpower rus. ”Jeg ser farver, det drejer rundt… AV!… hvor er det forbandet smukt” I rusens tåger, ser jeg ånder, kunstens psy-kologiske mestre… Edvard Munch, James Ensor, Francis Bacon…de klapper begejstret af deres kollega.
Daniel Richter formår at bringe det bedste frem med olie på lærred. Maleriet, et media som var dømt en snarlig død. Det er gjort til skamme. Klassisk tilgang, narrativ, politisk, poetisk, vedkommende og absolut udfordrende.
Daniel Richter skal også forny sig. Det er sket med meget forvrænget erotiske værker. Velkomponeret, dynamiske, farverne spiller op… et flot skift… måske en anelse for meget tænkt skønmaleri… der mangler saft og kraft. Det er nok, bare en overgang… det kommer igen.
Følte mig… nærmest lykkelig på vej hjem.
Daniel Richter får mine bedste anbefalinger.


Louisiana
Gammel Strandvej 13, Humlebæk
Frem til 8. januar 2017
Artikel fra: Nr. 08 / 2016 – Sept. / Okt.