Installation af Shoplifter/Hrafnhildur Arnardottir på Nordatlanten

Af Lis Engel - 25. Sep 2021

Den islandske kunstner Shoplifter/Hrafnhildur Arnardottir begyndte oprindeligt at arbejde med abstrakte landskaber malet med hår i New York – udsprunget af et række tilfældige samspil mellem hendes nysgerrighed og interesse for abstrakt ekspressionisme, festival kultur, pop, menneskers hår, mode og en stor interesse for hjerneforskning. Hvad fanger os? hvordan påvirker farver, lyd, bevægelse vores bevidsthed? Det er spørgsmål, som stadigvæk er i fokus både videnskabeligt og kunstnerisk.

Det blev til den første Nervescape installation og en lang række videreudviklinger af disse indre og ydre abstrakte landskaber, som nu kan opleves i en fascinerende soloinstallation på Nordatlantens Brygge.

Farver skaber Følelser

Vi ved alle bevidst og ubevidst, at farver skaber følelser og ikke mindst at de ”farver verden”. Videnskabeligt har der været arbejdet med farver og deres virkninger på den menneskelige bevidsthed siden oldtiden og Hrafnhildur Arnardottir er fascineret af, at virkningen af farver bla kan måles ved at de påvirker dopamin produktionen i hjernen og dermed vores umiddelbare lykkefølelse. Og hun beskriver sig selv som: ” Jeg er blot en realist, som lader mig føre af Intuition og legens uforudsigelige veje.”

Arbejdsproces og metode

Det hele begyndte med en spontan fascination af det islandske landskab, med klipper, huler, himlens lysende farver, vulkanernes eksplosive farvekraft, men også med en fascinationaf teknologi, animation og lyd. En fascination af det utæmmede, det spontane og det ukendte. Begyndelsen med menneskers naturlige hår udviklede sig hurtigt, da hun begyndte at bruge mangefarvet syntetisk hår til sine installationer og hun tilføjer, at hun altid har gået ind for genbrug. Så alt materiale samles sammen og genbruges i hendes stadige variationer over bevidsthedens mange betydninger.

Formål og virkninger

Shoplifter/Hrafnhildur Arnardottir er en vildt eksperimenterende kunstner, nysgerrig og modig i sin åbne og intuitive tilgang, hvor hun forbinder fascinationer og teknikker. Hendes formål er at invitere mennesker til at opleve farvers berusende virkninger kombineret med rummets og lysets bevægelser og undertiden også med lyd. Hun ønsker at værkerne kan åbne sansningen og skabe spontan livsglæde og på den måde inspirere til nye muligheder og nye møder. Det er en kunstner med fokus på livsglæde og farver som transformation. En kunstner som på sin helt egen forunderlige måde forbinder de ydre landskaber, med de indre landskaber og ved at følge legens og intuitionens forunderlige veje, skaber rum og billeder som inviterer os ind i drømmende paradis tilstande. Det er også en meget speciel måde at arbejde med farver og hår som “ magisk tryllestav” der inviterer os til at gå på opdagelse og åbne for bevidsthedens ekstatiske lyksalighedsfølelser – glade landskaber som vi som voksne måske ikke åbner lige så let som barnets uskyldige og nysgerrige udforskning af verden.

Jeg kan varmt anbefale udstillingen på Nordatlantens Brygge og også nogle af de spændende youtube videoer, som er skabt i forbindelse med de forskellige installationer fx ”Ghost Beast” fra 1916.

Nordatlantens Brygge
Strandgade 91, Christianshavn, København K
Frem til 2. januar 2022

Artikel fra: Nr. 08 / 2021 – September / Oktober