Pia Skogberg - svenske skove.

NATUR = KUNST

Af Pier Marie Andersen - 5. Jun 2018

Bjørn Søndergaard, Pia Skogberg og Felix Pedersen har det til fælles, at de laver mentale og sindlige landskabsmalerier. De bruger erindringen og skitser som inspiration, når de skaber deres billeder i atelieret. Fælles for de tre kunstnere er også, at de er eksperimenterende og nysgerrige i forhold til, hvad der rører sig omkring dem. De er i bevægelse herhjemme og rundt om i verden, og de har altid deres skitseblok med for at nedfælde indtryk, som de så senere kan bruge hjemme i atelieret.

Bjørn Søndergaard – at male på blindskrift.

Bjørn Søndergaard har for nylig været på et loppemarked i Tyskland, hvor han fandt en bog med blindskrift, noget han kunne bruge. Han har malet på siderne med blindskrift, så hans billeder har fået en ujævn og nubret baggrund. Bjørn Søndergaards billeder er flyvende og frie, og de kan på mange måder give associationer til Marc Chagall, Henry Matisse og Tom Krøyer. Bjørn Søndergaard er udpræget en koloristisk og visionær maler. Grundstemningen er ofte holdt i lysende farver. Motiverne er abstrakte, men man kan ane figurationer i billederne. Man kan ikke andet end blive draget af det musiske, poesien, humoren, livet og bevægelsen i malerierne. Og det er altid forfriskende at se hvilke eksperimenter, han nu har dristet sig ud i.

Pia Skogberg og Felix Pedersen arbejder begge meget bredt og varieret i deres kunstneriske udfoldelser. De arbejder begge med akvarel, men hvor Pia Skogberg laver de mere traditionelle akvareller, arbejder Felix Pedersen med de helt unikke akvarel-kridt, hvor han bearbejder akvarellerne med blyant og kridt. Begge arbejder de med oliemaleriet. Pia Skogberg transformerer grafikken og dens farver over på lærredet, så der kommer et sammenhængende udtryk mellem grafik og maleri. Hun har i en del år arbejdet med parafraser over kendte malere – bl.a. Edvard Munch (1863-1944) og Diego Velázques (1599-1660) – men som noget helt nyt er hun begyndt at male landskabsmalerier, hvor motiverne er landskaber og svenske skove, motiver som ligger dybt i hende fra en opvækst i Sverige. Lyset og kompositionen spiller en afgørende rolle for rum-oplevelsen, og kendetegnende for hendes billeder er rytmen og et helt særligt flow, der vidner om handlekraft og en ekspressiv sjæl bag det rolige ydre.

Felix Pedersen- erindringsbillede.

I Felix Pedersens malerier er der en saft og kraft, der udstråler varme, personlighed og sanselighed. Det ekspressive og emotionelle er i høj grad til stede i billederne. Men også abstraktionen, for ikke blot farverne kommer på lærrederne i forhold til hans eget følelsesregister, men også formerne forenkles. Man kan genkende elementer fra virkelighedens verden i hans malerier, men han bruger farverne ud fra sit følelsesregister, dvs han kan finde på at male et landskab rødt, træer blå osv.

Og så bruger han noget han kalder et værdi-perspektiv. Hvis han har fokus på en kålorm, så bliver den kolo-enorm stor og fylder hele fladen. Så det der har værdi for Felix Pedersen bliver stort, uanset hvor lille tingen er i virkeligheden.

Som Bjørn Søndergaard maler Felix Pedersen frie malerier, men med en anden helt speciel farvepalet, som er så kendetegnende for ham.

En spændende og varieret sommerudstilling med akvarel, tegning, grafik, collage, malerier og skulpturel keramik, der slutter 1. juli.

Galleri Arte
Krinkelkrogen 20, Lildstrand, 7741 Frøstrup
Frem til 1. juli
www.galleriarte.dk

Ruth Andersen – i haven, Lildstrand.