Annette Wier - When Life Touches You. Foto: Inge Schjødt.

Når Naturen kalder

Af Inge Schjødt - 6. Nov 2020

Den dag jeg forstod, at træerne er mine lunger – sådan lyder titlen på et værk af billedkunstneren Annette Wier, der for tiden kan opleves på udstillingen Breathing Together i Bredgade Kunsthandel i København. Udstillingen kredser om menneskets forbundethed til Naturen, og går på opdagelse gennem sarte, organiske streger på voksbehandlet silke, lærred, bemalet glas og i figurer af træ, hvor naturens egne farver kommer til deres ret.

Annette Wier – En Tanke. Foto: Inge Schjødt.

Om vi er i stand til at lytte til naturen, det optager kunstneren, der inkorporerer jorden, vandet og luften i motiver og titler. Om vi er bevidste om vores egen oprindelse som natur, det sætter kunstneren spørgsmålstegn ved.

Annette Wier – At række længere, end vi kan nå. Foto: Inge Schjødt.

Om vi tager ansvar, for de bølger vi udsender, de ringe vi spreder, det spørgsmål dukker op i mødet med Annette Wiers æteriske udtryk.

Hidtil har vi oplevet den ydre balance rykke i kortvarige naturfænomener med stærkere vindstyrker, mere regn, varme somre, og vi hører om stigende havtemperaturer og smeltende is. Coronakrisen er et eksempel på naturens kraft, der med en hidtil uset hastighed viser, hvordan al vores gøren og villen må rette ind. Virusmutationer ændrer vores livsbetingelser i en grad, vi har svært ved at kapere, så længe kursen er sat på overfladisk hurlumhej, på materiel stræben, på livet indenfor storbygrænsen, på flyrejser og feriemål, og det, vi har købt ind til køleskabet.

Vores relationer, vores kultur og vores evne til nærvær er livsbetingelser, vi akut må lægge om, og indarbejde i nye rutiner og traditioner, da det vante ruskes af sociale begrænsninger, hjemmearbejde, afsavn af familie og fritidsinteresser. Hvad kan vi så?

Annette Wier – Growing Together. Pressefoto.

Naturen som fristed findes, og naturens evne til at overkomme katastrofer kan vi se hen til, for at bevare tiltroen til livet. Naturen som inspirationskilde er uendelig for kunstnere, og har været det for Annette Wier, også i denne udstilling. God fornøjelse.

Annette Wier er født i 1962, uddannet på Skolen for Brugskunst i København, Ecole des Beaux Arts, Clermont-Ferrand i Frankrig og Det Danske Akademi i Rom. Det er hendes fjerde soloudstilling i samarbejde med Annegrethe Davis i Bredgade Kunsthandel.

Ud over artiklen her vises også et billedalbum fra udstillingen på Kunstavisens fb-side.

Annette Wier – Breathing Together
Bredgade Kunsthandel – København
Frem til 22. november.

Annette Wier – Den dag jeg forstod, at træerne er mine lunger. Foto: Inge Schjødt.