”Mit univers af – Malerier, tanker & Visdomsord”

Af Kirsten-Marie Hedeland - 12. Apr 2018


”Livet er som en symfoni, hvor det tunge og dybe
modner os til at modtage og fortolke det lyse og
lette, for til sidst at ende i ro, harmoni og visdom”

”Brug ikke dagene på at se dig tilbage, du skal
alligevel ikke den vej – Livet er som en melodi
du kan ikke ændre på det skrevne, men du
kan skrive en ny melodi”

Alle mennesker oplever på visse tidspunkter eller perioder i deres liv; uretfærdigheder, bekymringer og sorger. Disse livs fragmenter har Yrsa Dunvad også mødt. Hun har som alle andre en bagage af godt og ondt med sig, som har givet hende meget på hjerte. Hendes bøger er fyldt med flotte malerier, indblik i en kunstners liv og små poetiske ophold og en hyldest til livet, til venskaber, til kærligheden og til dem der ikke er her mere. Et bevis på at livet er værd at leve trods modstand.

Når man bladre hurtigt gennem bøgerne, kan man tænke at det blot er endnu en ”poesibog”, men sætter man sig ned og nærlæser, vil man kende bevæggrunde til bøgernes oprindelse og vide, at der er dyb substans i det skrevne ord.

Yrsa Dunvad løfter en lille flig af sit liv med flygtigt, at berøre tre personlige tragedier i sit liv; ”Min mor drak, min lillebror var narkoman og tog livet af sig selv og for mange år siden fødte jeg en dødfødt lille pige” Alene ordlyden af de sætninger er tunge og ubegribelige og man kan næsten ikke rumme dem.

Livet er ikke en dans på roser, livet er ikke bare en tur i parken. Livet er også en jammerdal, et bad i en tjørnehæk, et frit fald fra skyerne og et kig ned i afgrunden.
Men spørgsmålet er hvordan man vælger at møde livet og tackle alle facetterne af livet gode som onde.

Yrsa Dunvad har valgt at fokusere på det smukke og det varme – det der er fyldt med rosenrøde, morgensol, stjerneglimt, livlig havbrise, en duft af jasmin – alle de kærlige toner af livsglæde.

Vi får et smukt indblik i hendes tanker og hjerte og livet med kunsten som en trofast følgesvend. Begge bøger er rigt illustreret med hendes egne smukke malerier, som komplimenterer teksten – både teksterne og malerierne understreger og støtter hinanden.

Jeg anbefaler på det varmeste de to smukke bøger og meget gerne en daglig dosis af dem. Grib den optimisme og livsglæde som Yrsa kaster til dig. Tag bøgerne frem på en kold og blæsende regnfuld dag og nyd de glade malerier. Læs når livet klemmer dig lidt og du føler dig trængt. Du vil mærke smilet brede sig og varmen omfavne dit hjerte.
Yrsa Dunvads bøger er livspoesi – livsmod og hjertevarme til og om livet kærligt pakket ind til dig.

Første bog ”Livsspor & Visdomsord – fra mit hjerte” udkom i 2015. To år senere i efteråret 2017 udkom efterfølgeren ”Malerier, tanker & Visdomsord” hos Forlaget ”Historia”
ISBN 978-87-93528-06-2. Prisen er 150 kr.

Begge bøger kan bestilles og købes på nettet.