Ruth Andersen, Provence 1985, akvarel.

Mindeudstilling

Af Pier Marie Andersen - 8. Jul 2022

På Arte Museum & Gallery vises en imponerende smuk og spændende udstilling med billedkunstner og forfatter Ruth Andersen. Hun døde d. 3. april, 95 år gammel, men hendes minde lever videre i de fint tegnede billedbøger samt akvareller, tegninger og oliemalerier, hun har skabt gennem et langt og indholdsrigt liv.

Da Ruth Andersen blev 80 år, blev hun fejret med en stor retrospektiv udstilling over hele hendes livs kunst. På den måde blev hun faktisk starten til det, der senere udviklede sig til galleri Arte, nu Arte Museum & Gallery. Birte Ohsten, Pia Skogberg, Felix Pedersen og andre fik øjnene op for de smukke udstillingsrum, hvor lyset fra Vesterhavet og Limfjorden spiller så stor en rolle. Birte Ohsten kendte Ruth Andersen fra de censurerede sommerudstillinger i Tistrup, hvor de gik gennem nåleøjet, så derfor var hun med til Ruth Andersens fernisering. En anden, som har udstillet på galleri Arte i næsten lige så mange år, er Finn Have. Han gik gennem censuren i Tistrup omkring 1980 gennem tre år lige som Ruth Andersen og Birte Ohsten. De tre kunstnere har alle været stærkt optaget af naturen og har siddet ude og tegnet og malet i al slags vejr. De er dog meget forskellige, for hvor Birte Ohsten, siden hun flyttede til Stenbjerg, har været påvirket af lyset og de vide horisonter og er kendt for sin impressionistiske malemåde, så hælder Finn Have mod en mere naturalistisk og heftig malemåde med brede strøg og ofte usædvanlige perspektiver. Ruth Andersen derimod har lige siden sine unge år været optaget af Henry Matisse og fauvismen, en påvirkning man ofte finder i hendes tegninger, akvareller og oliemalerier gennem alle årene. Hun har dog også haft en kunstnerisk udvikling, hvor hun har undersøgt og afprøvet formmæssige forskelligheder.

Ruth Andersen, med skitseblokken i naturen.

I 1970’erne har hun været optaget af konstruktivismen, hvor hun med udgangspunkt i naturen omkring huset på Strandvejen, Lildstrand, men også med bådene i Hanstholm havn har fortolket og konstrueret motiver, hvor geometri og struktur har været væsentlig. Dog kan man i disse billeder fornemme, hvordan følelser, stemninger og ikke mindst lyset også har spillet en rolle.

1980’erne kan man betegne som Ruth Andersens store gennembrud. Hun er helt suveræn med frie og sansede malerier, akvareller og oliekridtsbilleder. Hun har her fundet sin stil og er helt sin egen. Nogen af de sidste billeder bliver til i slutningen af 80’års alderen. De sidste år bliver de billeder, hun har i hovedet ikke nedfældet, da hun er klar over de aldersmæssige begrænsninger.

Ruth Andersen, Bakken Strandvejen, maleri.

På mindeudstillingen på Arte Museum & Gallery over Ruth Andersens værk vil man kunne opleve, hvordan en unik indlevelsesevne, nysgerrighed og livslyst afspejler sig. Det er kraftfulde og koloristiske billeder, som giver så meget til den, der kan se og sanse.

Der er fernisering lørdag d. 9. juli kl. 14-16.

Arte Museum & Gallery
Krinkelkrogen 20, Lildstrand, 7741 Frøstrup
Frem til 31. juli
www.galleriarte.dk

Ruth Andersen, med skitseblokken i naturen.