Mellem hoved og hænder

21. Dec 2015

Af Orla Schantz
orla.schantz@gmail.com

Design lever i et grænseområde mellem kunst og håndværk, mellem det æstetiske og det funktionelle. Det er frugtbart land, der har skabt og stadig udvikler nye objekter, fra lænestole over mobiltelefoner til toiletkummer og saltbøsser. Det nyskabende opstår netop i dette kreative mellemrum, og efterhånden har forfatteren og arkitekten Habakuk fået ret, da han for 50 år siden klagede over, at alt var formgivet. Og at tiden var præget af “Design til De segner”. I dag er vi omend endnu mere intenst belejret af design fra alle sider.

Når design lykkes, er det den perfekte fusion mellem det smukke og det nyttige. Og det ideal arbejdes der hele tiden på at opfylde. Det hævdes, at vi danskere har særlige evner i den retning.
MINDCRAFT 15 er titlen på Designmuseum Danmarks udstilling, der for tiden viser 14 nye værker fra 19 af Danmarks førende designere og kunsthåndværkere. Og netop navnets sammensatte ord MIND og CRAFT peger på det skabende spændingsfelt mellem hovedet og hænderne.

Denne grænse viser udstillingen ret genialt ved at gøre den usynlig. De fleste af objekterne befinder sig inde i åbne bure, der er lige så gennemsigtige som gulv og vægge, der består af spejle. Det giver hele rummet et luftig lethed, der modsvares af den tyngde, flere af genstandene har. En meget vellykket opstilling.
Værkernes funktionalitet er jordnær nok. Der er blandt andet reoler, kopper, bænke, lamper, sofaborde og paraplyer. Æstetikken trænger sig igennem i selve udstillingens lyse opsætning.
De 14 genstande blev først vist under designugen i Milano, 14.-19. april 2015 og udstillingen er kurateret af Stine Gam og Enrico Fratesi, der udgør den dansk-italienske designduo GamFratesi.
De udvalgte designere og kunsthåndværkere er Benandsebastian, Louise Campbell, Rosa Tolnov Clausen, Claydies, Edvard-Steen-fatt, Halstrøm-Odgaard, Ole Jensen, Jørgensen-Depping, Akiko Kuwa-hata, Cecilie Manz, Eske Rex, Tora Urup, Henrik Vibskov og Jakob Wagner.

MINDCRAFT-udstillingerne kø-rer nu på ottende år og tilhører Statens Kunstfond og organiseres af Kulturstyrelsen.
Med skiftende deltagere og kuratorer præsenteres det ypperste inden for dansk kunsthåndværk og design. Formålet er at profilere og brande danske kunsthåndværk og design internationalt.

Designmuseum Danmark
Bredgade 68, København
Frem til 31. januar 2016
Artikel fra: Nr. 11 / 2015 – Dec. / Jan.